Till innehåll på sidan

Regeringens Arktispolitik och förhållandet till Ryssland

Skriftlig fråga 2014/15:250 av Sofia Arkelsten (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-02-19
Överlämnad
2015-02-20
Anmäld
2015-03-03
Sista svarsdatum
2015-03-04
Svarsdatum
2015-03-11
Besvarad
2015-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den nya regeringen har tydligt visat att Arktis inte längre är prioriterat. Det är en förändring av den tidigare förda politiken. Arktis nämns inte ens i den nya utrikesministerns utrikesdeklaration.

Arktis är strategiskt viktigt, inte minst säkerhetspolitiskt men också miljömässigt och ekonomiskt. Att arbeta strategiskt med Arktisregionen skapar fördjupad integration i vårt närområde, nya plattformar för utrikespolitiska prioriteringar och förstärkt europeisk säkerhet. Det svenska ordförandeskapet i Arktiska rådet var framgångsrikt och gjorde att rådet blev ett forum för att arbeta och komma överens. Arbetet i Arktiska rådet har också beskrivits som diplomati i förskott.

I ljuset av oron i omvärlden och Rysslands aggression vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Kommer utrikesministern att driva någon politik för Arktisområdet, vilka prioriteringar ska en sådan politik innehålla, och hur kommer ministern att förhålla sig till Rysslands deltagande i Arktiska rådet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:250 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:250 av Sofia Arkelsten (M) Regeringens Arktispolitik och förhållandet till Ryssland

Sofia Arkelsten har ställt frågan om jag kommer att driva någon politik för Arktisområdet, vilka prioriteringar en sådan politik ska innehålla, och hur jag kommer att förhålla mig till Rysslands deltagande i Arktiska rådet.

Jag delar uppfattningen att Arktis är strategiskt viktigt, inte minst säkerhetspolitiskt men också miljömässigt och ekonomiskt. Som frågeställaren säkert har uppmärksammat pekas Arktis ut i regeringsförklaringen som ett område som måste skyddas för att stärka vår säkerhet och vårt miljöskydd. Med utgångspunkt i Sveriges uppskattade ordförandeskap i Arktiska rådet 2011-2013 blickar regeringen framåt

och för en aktiv Arktispolitik. Regeringen arbetar medvetet för att minska utsläppen av ämnen som påskyndar klimatförändringarna, skydda den arktiska havsmiljön samt för att stärka och bevara den biologiska mångfalden i Arktis. Vi verkar också för att skapa fördjupad integration

i närområdet och förstärkt europeisk säkerhet.

Den 24 april planerar jag att delta i Arktiska rådets ministermöte i Iqaluit. Centrala frågor för Sverige på detta möte är arbetet med minskning av utsläpp av sot och metan, preventionsarbete för att förhindra oljeutsläpp, samt att underlätta forskningssamarbetet i Arktis. Därutöver planeras en större Arktiskonferens i House of Sweden i Washington den 19-20 maj, i början av det amerikanska ordförandeskapet. Regeringen planerar även att framöver uppdatera och revidera Sveriges strategi för Arktis.

I januari 2015 presenterades rapporten "Tillväxt från Norr" som innehåller ett antal förslag som Regeringskansliet nu bereder för att se vilka åtgärder som kan vidtas. Ett uppdrag har lämnats till Business Sweden att analysera vilka affärsmöjligheter svenska företag har i regionen. Ett Arktiskt Forum inrättas, som samlar berörda departement samt Länsstyrelserna och landstingen från Norr-och Västerbotten till dialog, under ledning av Sveriges Arktisambassadör.

Gällande Ryssland kan jag konstatera att det är ett av åtta medlemsländer i Arktiska rådet. Regeringen är positivt inställd till det samarbete som utvecklats sedan rådet bildades 1996. Arktiska rådet är ett komplement till de bilaterala relationerna och skapar förutsättningar att upprätthålla en god dialog med samtliga stater i en region som blir allt viktigare. Regeringen gör samma bedömning som förutvarande regering vad avser Rysslands deltagande i Arktiska rådet. Vi står inför stora utmaningar i Arktis, som måste bemötas genom samarbete med alla regionala aktörer.

Stockholm den 11 mars 2015

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.