Regeringens arbetslöshetsmål
Skriftlig fråga 2014/15:601 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-01
- Överlämnad
- 2015-06-01
- Anmäld
- 2015-06-02
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
- Besvarad
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Regeringen har angett som mål att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.
Omfattande kritik har riktats både mot målet som sådant och mot regeringens bristande möjligheter att nå målet utan att trixa med statistiken eller vidta åtgärder som lyfter bort stora grupper från arbetsmarknaden.
När det gäller arbetslösheten vet vi dessutom att den kan redovisas på väldigt många olika sätt och genom att exempelvis undanta ungdomar från statistiken skulle arbetslösheten framstå som lägre.
För jämförbarhet mellan länder och för att kunna följa upp hur det går med måluppfyllelsen av regeringens mål är det viktigt att arbetslösheten redovisas på samma sätt för olika länder.
Vid utfrågningen i samband med redovisningen av Finanspolitiska rådets rapport nyligen nämnde finansministern att hon ansåg det rimligt att fokusera på flera mått – alltså inte enbart arbetslöshet utan också exempelvis sysselsättningsgrad och antal arbetade timmar.
Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:
Kommer finansministern att säkerställa att riksdagen framöver, exempelvis i budgetpropositionen, får jämförbar och likvärdig statistik mellan Sverige och övriga EU-länder när det gäller arbetslöshet, sysselsättningsgrad och arbetade timmar och vilket mått på arbetslöshet kommer regeringen då att använda?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:601 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2015/3154 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:601 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Regeringens arbetslöshetsmål
Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat mig om jag kommer att säkerställa att riksdagen framöver kommer att få tillgång till jämförbar och likvärdig statistik mellan Sverige och övriga EU-länder när det gäller arbetslöshet sysselsättningsgrad och arbetade timmar och vilket mått på arbetslöshet som regeringen kommer att använda.
Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Arbetslösheten ska minska genom att antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ökar.
För att sysselsättningspolitiken ska bli ändamålsenlig och bidra till lägre arbetslöshet behöver målet om lägst arbetslöshet i EU år 2020 och sysselsättningspolitiken följas upp genom en bred beskrivning och analys av utvecklingen på främst den svenska arbetsmarknaden.
Vi har i dag en mycket god statistiktillgång genom bl.a. Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar (AKU). AKU har funnits under lång tid och det harmoniserar med internationella riktlinjer för hur olika arbetsmarknadsrelaterade mått ska definieras vilket möjliggör jämförelser både över tid och mellan länder.
Regeringen följer löpande upp sysselsättningspolitiken och kommer även fortsättningsvis att ge en utförlig redovisning av utvecklingen på arbetsmarknaden i alla dess delar i de ekonomiska vårpropositionerna.
Stockholm den 10 juni 2015
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.