Regeringens agerande mot bilbränderna

Skriftlig fråga 2015/16:1508 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-17
Överlämnad
2016-08-18
Anmäld
2016-08-25
Sista svarsdatum
2016-09-01
Svarsdatum
2016-09-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Samhället drabbas återigen av omfattande bilbränder. Det har rapporterats kring detta i media men också från Polisen och räddningstjänsterna runt om i landet. Det är också uppenbart att det är svårt att bevisa vilka som begår dessa brott. Detta är inget nytt problem men det senaste halvåret har flera rapporter inkommit och en ny företeelse verkar vara att det kan omfatta flera bilar på en gång och att bränderna kan pågå i flera dygn i samma område. Det är uppenbart att bilbränderna är ett stort problem som vi måste ta på allvar samtidigt som det krävs flera initiativ, inte minst polisiära, för att komma åt de skyldiga som ägnar sig åt systematisk skadegörelse.

 

Mot bakgrund av omfattningen av bilbränderna och att de utsatta områdenaär överrepresenterade i antalet incidenter med bilbränder finns det anledning att agera även på nationell nivå. Det är av vikt att enklare få fram bevis så att de skyldiga kan lagföras, men det är också på sin plats att staten tar fram en analys för att ta reda på vilka det är som begår dessa brott. Handlar det om försäkringsbrott, allmänt stök som ungdomar ägnar sig åt eller annan typ av kriminalitet?

 

Min fråga till statsrådet Ygeman blir; avser statsrådet och regeringen be Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra en kartläggning/analys av bilbränderna eller vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen vidta för att komma åt problemet med bilbränderna?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1508 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/05796/POL

Dnr Ju2016/05829/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1508 av Roger Haddad (L) Regeringens agerande mot bilbränderna samt fråga 2015/16:1513 av Markus Wiechel (SD) Anlagda bilbränder

Roger Haddad har frågat mig om jag och regeringen avser att be

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra en

kartläggning/analys av bilbränderna eller vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att komma åt problemet med bilbränderna?

Vidare har Markus Wiechel frågat mig om det inte är läge att kraftigt öka bemanningen hos polisen med anledning av de anlagda bränderna och vilka övriga åtgärder som jag och regeringen avser att vidta för att förhindra ytterligare bränder och brottslighet?

På såväl större som mindre orter runt om i Sverige finns det bostadsområden som i allt större utsträckning har kommit att präglas av brottslighet, social oro och otrygghet. Det är resultatet av en samhällsutveckling där klyftorna och den socioekonomiska segregationen ökar. Den senaste tidens bilbränder kan vara en del av den utvecklingen och är något som regeringen ser allvarligt på. För att vända utvecklingen krävs det insatser från hela samhället och på alla nivåer.

För att stärka rättsväsendets förmåga att förhindra dessa brott kommer regeringen att vidta en rad åtgärder, vilket aviserades den 17 augusti. Bland annat ska en översyn genomföras för att utreda möjligheten att åstadkomma snabbare lagföring. Vidare ska tydligare ungdomspåföljder analyseras och en straffskärpning gällande skadegörelsebrotten övervägas.

Under sommaren presenterade statsministern också ett långsiktigt reformprogram för att minska segregationen. En statlig delegation tillsätts som ska samverka med kommuner, civilsamhälle, myndigheter och forskare. Reformprogrammet kommer att sträcka sig mellan åren 2017 och 2025.

Regeringen har föreslagit riksdagen i vårändringsbudgeten för 2016 att Polismyndighetens anslag innevarande år ökar med 283 miljoner kronor vilket riksdagen har beslutat om. Det är dock Polismyndighetens uppgift att bedöma hur resurserna ska fördelas för att på bästa sätt utföra de uppgifter som åligger polisen.

Regeringen har dessutom intensifierat det brottsförebyggande arbetet med en nationell satsning. Brottsförebyggande rådet (Brå) ska utveckla en nationell stöd- och samordningsfunktion för det brottsförebyggande arbetet. Brå har även fått i uppdrag att kartlägga åtgärder mot kriminalitet och för ökad trygghet i socialt utsatta områden och kommer att presentera sina resultat i november.

Situationen hanteras således utifrån olika perspektiv och regeringen har genomfört flera åtgärder. Detta är dock en komplex problematik som måste tas på allvar och därför fortsätter mitt och regeringens arbete med denna fråga.

Stockholm den 1 september 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.