Regeringen och arbetslösheten

Skriftlig fråga 2013/14:223 av Högman, Berit (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-18
Anmäld
2013-12-18
Besvarad
2013-12-20
Besvarad
2014-01-01
Svar anmält
2014-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2013/14:223 Regeringen och arbetslösheten

av Berit Högman (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I början av december meddelade EU-kommissionen sitt beslut att ge krispengar till tre regioner i Sverige. Anledningen är att EU-kommissionen ser en förfärande hög ungdomsarbetslöshet i dessa regioner.

I Sverige har långtidsarbetslösheten tredubblats under Anders Borgs tid i regeringen. 150 000 unga människor vill ha jobb, och EU-kommissionen tycker att situationen är oacceptabel.

Det handlar om 780 miljoner under förutsättningen att staten går in med sin andel. Då blir det över en miljard att bekämpa ungdomsarbetslösheten med.

Min fråga till finansministern blir:

Är ministern och regeringen beredda att inom statens budget tillskjuta de pengar som krävs för att vi i Sverige ska få ta del av EU-kommissionens medel för att bekämpa ungdomsarbetslösheten?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:223 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

den 20 december

Svar på fråga

2013/14:223 Regeringen och arbetslösheten

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson

Berit Högman har frågat finansministern om han och regeringen är beredda att inom statens budget tillskjuta de pengar som krävs för att vi i Sverige ska få ta del av EU-kommissionens medel för att bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige har en ungdomsarbetslöshet som ligger nära genomsnittet i EU. Vi har bland den lägsta långtidsarbetslösheten bland unga i EU. De allra flesta unga får också jobb relativt snabbt. Samtidigt är ungdomsarbetslösheten en utmaning som vi delar med många andra EU-länder. Mot den bakgrunden har vi tillsammans inom EU fattat beslut om en rad gemensamma initiativ för att öka sysselsättningen bland unga. Sysselsättningsinitiativet för unga är ett exempel.

Sverige är, som Berit Högman har uppmärksammat, ett av de totalt 20 medlemsländer som får ta del av medlen från sysselsättningsinitiativet för unga. För Sveriges del rör det sig om totalt ca 88 miljoner euro exklusive den nationella medfinansieringen. Regeringens avsikt är att sysselsättningsinitiativet för unga ska genomföras som en del av ett nationellt program för Europeiska socialfonden 2014–2020. Utarbetandet av ett sådant programförslag – i vilket frågan om nationell medfinansiering ingår – pågår just nu inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.