Regementsstäders förutsättningar

Skriftlig fråga 2023/24:428 av Marcus Wennerström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-19
Överlämnad
2023-12-20
Anmäld
2023-12-21
Svarsdatum
2024-01-03
Sista svarsdatum
2024-01-03
Besvarad
2024-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Som en följd av de senaste årens försämrade säkerhetspolitiska läge har Försvarsmakten börjat återuppbygga förmågor som tidigare avvecklats. En positiv följd av det är att många regementen växer och att nya uppstår eller återuppstår. På många håll leder Försvarsmaktens tillväxt till fler jobb i kommuner, till ökade skatteintäkter men också till ökad belastning på välfärden.

De kommuner som inom sitt geografiska område huserar regementen får i ökande grad propåer från Försvarsmakten. Propåerna kan handla om att säkerställa dricksvattenförsörjning till förband även i krig och krigsfara. Det kan också handla om förhoppningar om att upplåta mark eller lokaler för övningar och värdlandsstöd. Utifrån ett säkerhetsskyddsperspektiv kan också den geografiska närheten till ett regemente innebära en överförd hotbild på kommunen, något som i sig kan vara enormt kostnadsdrivande. Många kommuner tar redan i dag ett stort ansvar i detta arbete, ofta i nära samarbete med Försvarsmakten på lokal och/eller regional nivå.

Samtidigt konstateras i Motståndskraft (Ds 2017:66 sidan 216) att ”totalförsvaret är att betrakta som en kollektiv nyttighet och därmed bör finansiering av de särskilda beredskapskostnaderna till stor del ske via statens budget”.

I dag finns inga särskilda medel till de kommuner som huserar regementen. Merkostnader för totalförsvarsuppbyggnaden och krisberedskapen fördelas jämnt mellan alla kommuner.

Med anledning av detta ställer jag följande fråga till försvarsminister Pål Jonson:

 

Avser ministern att verka för att de kommuner som behöver ta ett extra stort ansvar för försvaret av landet också kompenseras för detta?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:428 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fö2023/ 02001 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:428 av Marcus Wennerström (S) Regementsstäders förutsättningar

Marcus Wennerström har frågat mig om jag avser verka för att de kommuner som behöver ta ett extra stort ansvar för försvaret av landet också kompenseras för detta.

På grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde finns anledning att öka takten i uppbyggnaden av totalförsvaret, därför vidtar regeringen ytterligare åtgärder under 2024.

Det pågår förstärkningar av Försvarsmaktens krigs- och grundorganisation samt betydande investeringar i anskaffning och vidmakthållande av material. Vid etablering av nya regementen är kommunernas förutsättningar en faktor som tas i beaktande. I Försvarsberedningens delrapporter föreslås ett antal åtgärder och bedömningar som utgör utgångspunkt i det fortsatta arbetet med att utveckla det militära och det civila försvaret. Jag ser fram emot att även ta del av försvarsberedningens delrapport om det militära försvaret under våren. Regeringen avser att återkomma till riksdagen under hösten 2024 med en proposition om totalförsvarets fortsatta inriktning och utformning.

Stockholm den 3 januari 2024

Pål Jonson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.