Reformering av tillsynen i konkurs

Skriftlig fråga 2007/08:1019 av Andersson, Yvonne (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-03-28
Anmäld
2008-03-28
Besvarad
2008-04-02
Svar anmält
2008-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 mars

Fråga

2007/08:1019 Reformering av tillsynen i konkurs

av Yvonne Andersson (kd)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Tillsynen i konkurs utövas sedan 1979 av Kronofogdemyndigheten som i denna egenskap benämns Tillsynsmyndigheten (TSM). Organisationen är tungrodd, omständlig och kostsam samt ur samhällets synvinkel inte särskilt effektiv. Till och från har man under hand resonerat om att reformera tillsynen i konkurs, men detta arbete har under den Socialdemokratiska regeringen ej lett till något konkret resultat.

Stockholm Centre for Commercial Law vid Stockholms universitet avhöll ett symposium den 15 oktober 2007 för att diskutera en reformering av tillsynen i konkurs. Bankföreningen framhöll att det är dags för en översyn av tillsynen i konkurs enligt den finska modellen som där presenterades. Föreningen framhöll att en jämförelse med andra yrkeskategorier med liknande förtroendeuppdrag i Sverige bör ske, som Revisorsnämnden och Advokatsamfundet. Trots att konkurserna i Sverige under senare år dramatiskt minskat i antal har statens kostnader för konkurstillsynen inte minskat.

Tillsynsutredningens betänkande till ny konkurstillsyn (SOU 2000:62) har ännu inte beretts till lagförslag. Betänkandet i sig är utryck för det starka formbehov som föreligger beträffande konkurstillsyn på grund av organisatoriska, kostnadsmässiga och effektivitetsmässiga skäl. Betänkandets förslag är komplicerade och måste bearbetas så att ett förenklat förslag i enlighet med den finska modellen arbetas fram. Härigenom skulle avsevärda, direkta kostnadsbesparingar – ca 40 miljoner kronor – kunna äga rum men också en effektivisering av hela konkursförvaltningen.

Med åberopande av det ovan anförda vill jag fråga justitieministern om hon är beredd att ta initiativ till att reformera tillsynen i konkurs.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1019 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 2 april

Svar på fråga

2007/08:1019 Reformering av tillsynen i konkurs

Justitieminister Beatrice Ask

Yvonne Andersson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till att reformera tillsynen i konkurs.

Tillsynen i konkurs var för inte så länge sedan föremål för en utredning. Utredningens förslag på en ny fristående organisation för konkurstillsyn har dock inte kommit att genomföras, bland annat på grund av att vi nu har fått en ny kronofogdemyndighet som är fristående från Skatteverket och inte längre har samma roll som företrädare för staten som borgenär. Skälen för utredningens förslag är därför inte längre så starka. Utredningen föreslog också att tillsynen skulle göras mer flexibel så att resurserna styrdes till konkurser där det fanns ett större behov av tillsyn. Förslaget är fortfarande aktuellt även om Tillsynsmyndigheten redan organiserat om sitt arbete i den riktningen. Också några andra förslag som kan effektivisera och förbättra tillsynen är fortfarande aktuella.

Konkursrätten är för närvarande föremål för omfattande lagstiftningsprojekt. En utredning pågår om ett samordnat insolvensförfarande, det vill säga en samordning av förfarandena om företagsrekonstruktion, konkurs och skuldsanering. Snart kommer regeringen också att lägga fram en proposition om ändringar i förmånsrätten.

Mot bakgrund av det pågående reformarbetet med den materiella insolvensrätten anser jag att frågan om en eventuell reformering av tillsynen i konkurs bör anstå tills de nya förfarandereglerna är på plats.   

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.