redovisning av partibidrag

Skriftlig fråga 1999/2000:535 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-02-11
Anmäld
2000-02-15
Besvarad
2000-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 februari

Fråga 1999/2000:535

av Birger Schlaug (mp) till statsrådet Britta Lejon om redovisning av partibidrag

Det är viktigt att de politiska partiernas inkomster redovisas offentligt. Det finns föga skäl att tro att svenska partier och svenska politiker inte med automatik skulle säga nej till olika former av bidrag eller t.o.m. mutor. Vi vet t.ex. att vapenexport internationellt är besudlat med allehanda mer eller mindre sofistikerade provisioner och bestickningar. Ingen kunde ana att kristdemokraterna i Tyskland skulle avslöjas på det sätt som nu skett.

I Sverige har frågan om olika former av gåvor till partiernas valrörelser diskuterats på grund av att tidningar (t.ex. Uppsala Nya Tidning) gett kraftiga rabatter på annonsutrymme till partier som tidningsägarna uppfattar stå dem nära. Motsvarande rabatter kan ha förekommit även för reklam i andra medier. Detta är en form av gåvor om än i förtäckta former. Dessutom riskerar partiet att mista förmånen om man intar en för tidningen, radiokanalen eller (i en eventuell framtid) TV-kanalen misshaglig politisk uppfattning.

Demokratiutredningen har diskuterat hur redovisning av partiernas mer formella inkomster och gåvor ska ske.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet följande:

Avser statsrådet att komma med förslag om att partierna även ska redovisa de "rabatter" som bl.a. en del tidningar ger till vissa politiska partier?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:535 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 1999/2000:535 om redovisning av partibidrag

Statsrådet Britta Lejon

Birger Schlaug har frågat mig om jag är beredd att komma med förslag om att partierna ska redovisa de "rabatter" som bl.a. en del tidningar ger till vissa politiska partier.

I Sverige har vi ett system med statligt partistöd. Partistödet är ägnat att minska risken för korruption, samtidigt som det stärker partiernas möjligheter att agera utåtriktat bland befolkningen.

Vi vet att partierna också finansieras av externa intressenter. Att LO bidrar till det socialdemokratiska partiet har aldrig varit någon hemlighet. Det är heller ingen hemlighet att delar av näringslivet finansierat borgerliga partier.

Partierna är den grund på vilken vi bygger det demokratiska systemet. För partiernas legitimitet är det angeläget att vi bygger system kring partistöd och bidragsgivning så att öppenhet och insyn befrämjas. Enligt min mening finns det därför starka skäl för att bidrag till partierna bör offentliggöras. Väljarna har rätt att veta om partierna gör sig beroende av enskilda företags eller organisationernas ekonomiska bidrag.

Jag har tagit initiativ till en diskussion med ledningen för det socialdemokratiska partiet om detta. Socialdemokraterna har förklarat sig beredda att redovisa partiintäkterna på central, regional och lokal nivå. Partisekreteraren Lars Stjernkvist har för avsikt att inbjuda de övriga partisekreterarna till en överläggning om detta under våren. Jag noterar att Demokratiutredningen också lyfter fram dessa behov i sitt slutbetänkande.

Jag är övertygad om att en frivillig lösning är att föredra och jag hoppas att detta ska bli början på en partiöverskridande överenskommelse om redovisning av externa partiintäkter. Skulle det visa sig att det inte går att träffa en partiöverskridande överenskommelse så är jag emellertid inte främmande för att föreslå lagstiftning.

Svaret på Birger Schlaugs fråga är alltså att jag kommer att verka för att det införs ett system för redovisning av partiintäkter men det är ännu för tidigt att diskutera den närmare utformningen av ett sådant system, t.ex. på vilket sätt olika intäktsposter skulle kunna redovisas.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.