rederinäringens nedläggningar

Skriftlig fråga 1999/2000:1313 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-14
Besvarad
2000-08-29
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Fråga 1999/2000:1313

av Inger René (m) till näringsminister Björn Rosengren om rederinäringens nedläggningar

För två månader sedan frågade jag näringsministern angående rederinäringen och det underläge svenska rederier hamnat i jämfört med danska och tyska rederier när det gäller skatteuttag. Svaret blev att en utredning just tillsats och att näringsministern avser att avvakta utredningen. Men det är bråttom, näringsministern!

Den 11 augusti, går en av färjorna sin sista tur till Fredrikshavn och i en ny rapport beställd av Sjöfartsverket, visas att Västkusten tar mest stryk av de senaste årens förändrade förutsättningar för färjenäringen. Där förutspås också att det kommer att krävas ytterligare linjenedläggningar. Många människor mister sina jobb och servicen försämras.

Min fråga till näringsministern är:

Vad ämnar näringsministern vidta för åtgärder för att vända den accelererande negativa utvecklingen för rederinäringen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1313 besvarad av

den 29 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1313 om rederinäringens nedläggningar

Näringsminister Björn Rosengren

Inger René har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att vända den negativa utvecklingen för rederinäringen.

Som jag tidigare har redovisat här i riksdagen bl.a. på en fråga från Inger René, pågår det en översyn och utvärdering av det nuvarande rederistödet i Regeringskansliet. Sjöfartsverket som har i uppdrag att följa upp och redovisa utvecklingen av den svenska sjöfartsnäringens konkurrenskraft kommer att redovisa sitt utredningsarbete i början av oktober som ett underlag för regeringens ställningstagande.

När det nuvarande rederistödet inrättades för fem år sedan var det för att branschen skulle kunna anpassa sig till den internationella konkurrenssituationen, och det kan konstateras att förutsättningarna i branschen sedan dess ytterligare skärpts. Jag är väl förtrogen med den svenska sjöfartsnäringens konkurrenssituation och särskilt de förändrade förutsättningar som gäller för färjenäringen, men jag vill avvakta den beredning som pågår inom Regeringskansliet och först därefter kan jag ta ställning till vilka åtgärder som bäst bör vidtas för att möta den negativa utvecklingen.

Samtidigt vill jag peka på den problematik som följer med skattekonkurrens på en öppen internationell marknad där spelreglerna för företagandet inte är lösta. Medlemsländerna tvingas därigenom att införa statliga subventioner för att kunna upprätthålla sysselsättningen inom en viss bransch vilket till slut leder till kostsamma subventionsspiraler och en ineffektiv allokering av såväl budgetmedel som av reala produktionsresurser. Motiven för statligt stöd måste därför vara starka.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.