Rättvisa i sjukförsäkringen

Skriftlig fråga 2008/09:206 av Selin Lindgren, Eva (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-31
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10
Anmäld
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 oktober

Fråga

2008/09:206 Rättvisa i sjukförsäkringen

av Eva Selin Lindgren (c)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Vi är många som under de senaste decennierna varit åskådare till den skenande ”ohälsan” och även själva kommit i kontakt med personer som förtidspensionerats redan i 25–40-årsåldern med diffusa sjukdomsdiagnoser – till exempel smärta som flyttat sig runt i kroppen och bristande arbetsmotivation – och som sedan dess fått sjuk- och aktivitetsersättning eller förtidspension. Några av dessa har gjort sjukskrivningen till en ”affärsidé” men de är inte sämre än att de bygger och reparerar egna hus, passar sina barn och i vissa fall även arbetar svart. På direkt förfrågan kan man få svaret att de själva bestämmer över sin sjukskrivningssituation genom att gå till en ”lämplig” läkare, och de kan också räkna ut hur mycket pengar de skulle förlora på att bli friskskrivna.

I en debattartikel i dagens GP, den 30 oktober 2008, skriver nu socialförsäkringsministern att ”förtidspensionen aldrig kommer att omprövas för personer som beviljats permanent sjukersättning före den 1 juli i år”. De ovan nämnda personerna där flera nu är i 35–50-årsåldern skulle efter omprövning och eventuell rehabilitering kunna arbeta ett eller flera decennier vilket man förväntar sig av övriga medborgare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att personer som beviljats permanent sjukersättning också ska komma i fråga för Försäkringskassans omprövning?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:206 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:206 Rättvisa i sjukförsäkringen

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Eva Selin Lindgren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att personer som beviljats permanent sjukersättning också ska komma i fråga för Försäkringskassans omprövning.

Från och med den 1 januari 2009 gäller särskilda regler för personer som hade rätt till en icke tidsbegränsad hel eller partiell sjukersättning för juni 2008. De särskilda reglerna innebär att en person som tillhör denna grupp kan arbeta utan att rätten till sjukersättning omprövas, under förutsättning att reglerna om ansökningsförfarandet med mera efterföljs. Sjukersättningen ska enligt de särskilda reglerna minskas med hänsyn till en så kallad reduceringsinkomst enligt ett system med steglös avräkning.

Om en försäkrad, med rätt till icke tidsbegränsad sjukersättning för juni 2008, börjar arbeta eller utökar sitt arbete men underlåter att ansöka om steglös avräkning och inte bedöms ha haft giltig anledning för detta, kan Försäkringskassan ompröva dennes rätt till sjukersättning. Så kan vara fallet när en försäkrad medvetet försöker att kringgå reglerna om steglös avräkning genom fusk.  

För de personer som inte kan omfattas av de nya reglerna om steglös avräkning, för att de inte hade rätt till icke tidsbegränsad sjukersättning för juni 2008, kan rätten till sjukersättning precis som i dag omprövas av Försäkringskassan, till exempel i samband med en efterkontroll. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.