Rättvis skuldhantering för företagare

Skriftlig fråga 2020/21:2978 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-24
Överlämnad
2021-05-25
Anmäld
2021-05-26
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under pandemin är näringsliv och företagare drabbade av nedgång i verksamhet och uteblivna beställningar, och de har i många fall kvarstående kostnader som måste hanteras. I vissa fall finns även växande skulder. Många är de som drabbas negativt av pandemins effekter, utan att själva ha kunnat göra någonting åt det i förväg. Företagare hamnar i skuld och har svårt att komma ur den.

Orsaker till att många företagare inte sökt stöd är, enligt de undersökningar som gjorts, att paketen inte varit anpassade för verksamheten, bristande kommunikation från stat och myndigheter, krångliga regler och en oro hos företagare för vad som egentligen gäller. Långa handläggningstider har försatt ett stort antal småföretag i obestånd, vilket lett till konkurser. När ägare till i grunden livskraftiga företag tvingas lägga ned sina livsverk på grund av statliga restriktioner är det statens skyldighet att agera snabbt. Många företag har väntat orimligt länge på den hjälp som utlovats.

Den enskilde företagaren drabbas av stora konsekvenser, då en enskild firmas ekonomi är kopplad till den privata ekonomin. Även ägare till aktiebolag kan drabbas, då många går i personlig borgen för lån. Betalningsanmärkningar kvarstår under lång tid och påverkar möjligheterna till beviljande av lån, att kunna ingå avtal och att göra inköp mot faktura, och det begränsar också möjligheten för den enskilde att starta upp sin verksamhet igen.

Sverigedemokraterna föreslog i ett utskottsinitiativ våren 2020 att regeringen ska ta fram förslag till åtgärder för att undvika att företagare som drabbats av den ekonomiska krisen i oskälig utsträckning hamnar i privat skuldsättning och för att de enklare ska kunna ta sig ur skuldsättningen och kunna återstarta verksamheter. Initiativet vann inte gehör.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att seriösa företagare som på grund av coronapandemin hamnat i en skuldsättning de inte kunnat förhindra inte ska drabbas personligen på ett orimligt sätt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2978 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/ 02086 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2978 av Angelica Lundberg (SD)
Rättvis skuldhantering för företagare

Angelica Lundberg har frågat mig vad jag kommer att vidta för åtgärder för att seriösa företagare som på grund av coronapandemin hamnat i en skuldsättning de inte kunnat förhindra inte ska drabbas personligen på ett orimligt sätt.

Spridningen av det nya coronaviruset har påverkat svenska företag drastiskt. Sedan utbrottet har en rad åtgärder vidtagits som syftar till att mildra konsekvenserna för jobb och företag. Åtgärderna spänner brett och omfattar en rad områden. Som exempel kan här nämnas omställningsstöd, stöd vid korttidspermitteringar, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter samt tillfälliga anstånd med inbetalning av skatt. Flera av dessa stödåtgärder har dessutom förstärkts och förlängts i syfte att i ännu högre grad underlätta för företag i den rådande situationen. De ekonomiska åtgärderna som vidtagits och föreslagits uppgår totalt till mer än 400 miljarder kronor och en stor del av detta utgör krisstöd för att rädda svenska jobb och företag.

Regeringen bedriver även i övrigt en aktiv näringspolitik som ska främja entreprenörskap och ekonomisk tillväxt. En viktig del i denna politik är att tillhandahålla en lagstiftning som uppmuntrar företagande och möjliggör ansvarsfullt risktagande, samtidigt som den motverkar en snedvriden konkurrens och illojala beteenden.

Det är angeläget att företag med tillfälliga ekonomiska problem kan få hjälp så att de kan komma på fötter igen. Ett verktyg för att ge företag sådan hjälp är företagsrekonstruktion. Samhället måste också tillåta en seriös företagare att misslyckas och, om så sker, hjälpa honom eller henne tillbaka till ett normalt liv igen. Den här regeringen har därför sett till så att det sedan några år tillbaka finns en särskild form av skuldsanering för företagare (s.k. F-skuldsanering). En svårt skuldsatt företagare kan genom F-skuldsanering få sina skulder avskrivna och därigenom få en chans till nystart.

Vikten av att erbjuda stöd och hjälp till företag med ekonomiska problem är en fråga som på senare år har uppmärksammats även inom EU och ett nytt direktiv med regler om företagsrekonstruktion och skuldsanering har antagits. Rekonstruktionsutredningen har nyligen lämnat förslag på hur direktivets regler om företagsrekonstruktion ska genomföras i Sverige och föreslår bland annat en helt ny lag om företagsrekonstruktion. Utredningens betänkande är för närvarande ute på remiss. Direktivets regler om skuldsanering har behandlats i en departementspromemoria som också har remitterats under våren.

Det pågår alltså ett arbete med att ytterligare förbättra regelverket på området.

Stockholm den 2 juni 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.