Rättvis handel

Skriftlig fråga 2022/23:394 av Aida Birinxhiku (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-02-23
Överlämnad
2023-02-24
Anmäld
2023-03-07
Svarsdatum
2023-03-08
Sista svarsdatum
2023-03-08
Besvarad
2023-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Målet för den svenska handelspolitiken har länge varit att stå upp för en rättvis handel. De flesta partier i riksdagen är rörande överens om att den globala handelns fördelar måste komma alla till del. Det är en förutsättning för att upprätthålla legitimiteten och acceptansen för frihandel i tider av ökad protektionism.

Den ekonomiska globaliseringen har varit snabb, men politiken har i flera avseenden hamnat på efterkälken. Därför har tidigare socialdemokratiska regeringar drivit en handelspolitik som fördelar globaliseringens vinster mer rättvist. En sådan handelspolitik värnar bland annat miljö, klimat och social trygghet. Sverige har genomgående visat att det är möjligt att förena en fri och öppen handel med exempelvis höga miljökrav och ett starkt skydd för arbetstagares rättigheter.

Behovet av en rättvis handel framgick tydligt av det tidigare målet för handelspolitiken. I budgetpropositionen för 2023 (prop. 2022/23:1 utg.omr. 24) föreslog regeringen emellertid att målet för området Utrikeshandel, export- och investeringsfrämjande, som riksdagen tidigare har fattat beslut om, ska upphöra att gälla och övergav just den del som handlar om en rättvis handel. Vi socialdemokrater reserverade oss naturligtvis mot förslaget.

Därutöver konstaterar företrädare för Moderaterna att Moderaterna inte längre står upp för en rättvis handel. Det framgick klart och tydligt när näringsutskottets betänkande NU1 Utgiftsområde 24 Näringsliv debatterades i kammaren. Den moderate riksdagsledamoten framhöll då att en rättvis handelspolitik innebär fler pålagor för företagen och gör det svårare att göra affärer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Står statsrådet och regeringen bakom målet om en rättvis handel?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:394 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

UD2023/03142 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:394 av Aida Birinxhiku (S)
Rättvis handel

Aida Birinxhiku har frågat mig om jag och regeringen står bakom målet om en rättvis handel.

Regeringen står fast vid ståndpunkten att Sverige ska verka för en fri, hållbar och regelbaserad världshandel.

Det multilaterala regelbaserade handelssystemet skapar, främst genom WTO, förutsägbarhet samt lika och rättvisa villkor för alla länder. Det bidrar till tillväxt och till att minska den globala fattigdomen. En regelbaserad världshandel skapar förutsättningar för en mer rättvis handel. Detta inte minst för att skydda svagare länder och intressen och där inte den starkes rätt gäller.

Beroende på avsändare har begreppet ”rättvis handel” olika innebörd. Från en del globala aktörer står begreppet i motsats till frihandel, och är istället ett uttryck för merkantilism och reciprocitet. Att luta sig mot termen öppnar upp för en icke önskvärd otydlighet om var Sverige står i frihandelsfrågor. För regeringen är det viktigt att vara tydlig mot omvärlden med att vi arbetar för robusta och regelbaserade ramverk för världshandeln. Vår ambition är att skapa stabilitet, långsiktighet och förutsägbarhet för den internationella handeln.

Det är inom ramen för det regelbaserade handelssystemet som vi kan arbeta fram förutsättningar att i större utsträckning värna miljö, hållbarhet och goda arbetsförhållanden. Regelbaserad handel är således ett tydligare och bredare begrepp än rättvis handel.

Stockholm den 8 mars 2023

Johan Forssell –

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.