Rättsväsendets beredskap för coronaviruset

Skriftlig fråga 2019/20:1053 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-05
Överlämnad
2020-03-06
Anmäld
2020-03-10
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Utvecklingen av coronaviruset är ännu i ett tidigt skede i Sverige. Hur situationen kommer att utveckla sig de närmaste månaderna är i nuläget okänt. Kunskapen kring den troliga utvecklingen är begränsad, och rapporterna varierar mycket. En god beredskap är central för att kunna möta ett allvarligare scenario och stoppa spridningen.

Många delar av samhället kan komma att påverkas om utvecklingen förvärras. Polisresurser kan komma att tas i anspråk, vilket skulle påverka polisens vardagliga brottsbekämpande arbete. En allvarligare smittspridning skulle också öka riskerna för poliser att utsättas för viruset i sitt arbete.

Regeringen har hittills riktat fokus och insatser mot sjukvården och näringslivet, men det är viktigt att beredskapen är god över hela samhället, inte minst för statens kärnfunktioner såsom polisen och övriga rättsväsendet. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit för att säkerställa polisens beredskap i händelse av en förvärrad smittspridning av coronaviruset, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta framöver?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1053 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/00978

Justitiedepartementet

Polisenheten

Oskar Jöberger

oskar.joberger@regeringskansliet.se

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1053 av Johan Forssell (M) Rättsväsendets beredskap för coronaviruset

Johan Forssell har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit för att säkerställa polisens beredskap i händelse av en förvärrad smittspridning av coronaviruset, och vilka åtgärder jag avser att vidta framöver.

Regeringskansliet för en kontinuerlig dialog med samtliga myndigheter som är berörda av situationen med coronaviruset. Detta inkluderar givetvis också Polismyndigheten. Vid en eventuellt förvärrad situation med smittspridning av coronaviruset så har Polismyndigheten bland annat till uppgift att på begäran lämna handräckning till smittskyddsläkare. Därutöver ska myndigheten utföra bevakningsuppgifter och tillsammans med andra myndigheter bistå allmänheten med den hjälp som behövs. För detta har man enligt Polismyndigheten en god beredskap. Polisregionerna har inventerat sin skyddsutrustning och de beredskaps- och pandemiplaner som finns i varje region ses över. Nationella operativa avdelningen, Noa, har också inrättat en särskild arbetsgrupp som leder Polismyndighetens arbete avseende coronaviruset.

Regeringen beslutade den 11 mars om en förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Polismyndigheten ska se till att förordningen efterlevs. Att på olika sätt arbeta med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ingår i myndighetens normala verksamhet. Förordningen kommer också underlätta beslutsfattandet för Polismyndigheten vid eventuella tillståndsansökningar.

Förutom de åtgärder som Polismyndigheten ska kunna vidta med anledning av en större smittspridning så ska myndigheten givetvis kunna klara av sitt brottsbekämpande uppdrag. I de pandemiplaner och den kontinuitetsplanering som finns hos varje polisregion ingår att bemanning och personalförsörjning ska kunna säkerställas för att Polismyndigheten fortsatt ska kunna bedriva det som är deras kärnuppdrag.

Jag följer noga såväl Polismyndighetens som andra myndigheters arbete i den här frågan. Jag avser inte vidta några åtgärder för närvarande.

Stockholm den 18 mars

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.