Till innehåll på sidan

Rättsväsendet och försäkringskassefusk

Skriftlig fråga 2005/06:581 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-08
Anmäld
2005-12-08
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 december

Fråga 2005/06:581 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Rättsväsendet och försäkringskassefusk

Redan i dag ökar antalet polisanmälningar om försäkringskassefusk. I mars nästa år kommer Försäkringskassan att satsa ännu mer för att komma till rätta med fusket då 300 personer börjar en specialgranskning för att spåra dem som inte följer reglerna.

För att det ska bli verkningsfullt måste hela kedjan, det vill säga även polis och åklagare, få någon form av förstärkning. I dag tillhör försäkringskassefusk oprioriterade ärenden hos polisen. Den satsning som nu görs inom Försäkringskassan kan bli ett slag luften om inte rättsväsendet har resurser eller avser att prioritera försäkringskassefusk.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att Försäkringskassans satsning på försäkringskassefusk inte blir ett slag i luften, genom att rättsväsendet vare sig har resurser eller avser att prioritera dessa ärenden?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:581 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:581 om rättsväsendet och försäkringskassefusk

Justitieminister Thomas Bodström

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Försäkringskassans satsning på försäkringsfusk inte blir ett slag i luften genom att rättsväsendet vare sig har resurser eller avser att prioritera dessa ärenden.

Missbruk av vårt trygghetssystem kräver en bred insats från hela samhället och är inte bara en fråga för polisen. Därför har regeringen den 12 maj 2005 fattat beslut om ett samlat paket mot fusk med förmåner och bidrag.

En utredare har tillkallats med uppdraget att se över behovet av en modernare och mer ändamålsenlig straffrätt i fråga om oegentligheter vid utbetalningar från trygghetssystemen. Utredaren ska bland annat överväga lämpligheten av att införa särskilda straffbestämmelser på området. En fråga som särskilt ska utredas är om ansvar för grov oaktsamhet ska införas.

Vidare har en arbetsgrupp inrättats inom Regeringskansliet med uppdrag att se över vissa frågor om återkrav av felaktigt utbetalda ersättningar och bidrag. Arbetsgruppen ska bland annat överväga om bestämmelser om återkrav bör samlas i en särskild lag.

Regeringen har också tillsatt en delegation för åtgärder mot felaktiga utbetalningar från trygghetssystemen. Delegationen ska bland annat följa myndigheternas insatser, främja samverkan och sprida erfarenheter. Delegationen ska arbeta fram till sommaren 2008 och består av företrädare för alla berörda myndigheter.

Slutligen har regeringen nyligen tillkallat en utredare med uppgift att utvidga det existerande informationsutbytet till fler myndigheter. Utredaren ska bland annat analysera om och under vilka förutsättningar myndigheter bör vara skyldiga att på eget initiativ underrätta andra myndigheter vid misstanke om fusk.

En annan viktig del i utvecklingsarbetet på området är det samverkansprojekt som för närvarande bedrivs av Åklagarmyndigheten tillsammans med bland annat Försäkringskassan. Det syftar till att förbättra samarbetet mellan åklagare, polis och Försäkringskassan. Dessa åtgärder utgör ett led i myndighetens långsiktiga arbete för att effektivisera brottsutredningarna vid misstänkta socialförsäkringsbedrägerier.

Det pågår också ett omfattande arbete med att effektivisera svensk polis. Rikspolisstyrelsen har bland annat startat ett mängdbrottsprojekt som syftar till att ytterligare förbättra polisens förutsättningar att förebygga och utreda mängdbrott som exempelvis olika bedrägeribrott.

I sammanhanget kan nämnas att regeringen de senaste åren har gjort kraftiga satsningar på polisen och höjt anslagen med 2,3 miljarder kronor fram till 2005 samt aviserat tillskott för 2006@2007 med ca 1,1 miljard kronor. Satsningen innebär bland annat att 4 000 nya poliser kommer att utbildas under mandatperioden. Antalet poliser ökar för femte året i rad och i dag finns det 1 200 fler poliser än vad det gjorde år 2000. Detta innebär ett betydande resurstillskott för polisorganisationen. Genom denna satsning förbättras naturligtvis polisens förutsättningar att förebygga och utreda brott.

Jag vill avslutningsvis säga att regeringens stora satsningar i kombination med det effektiviserings- och utvecklingsarbete som pågår inom polisen kommer att leda till att polisens brottsutredande arbete kommer att förbättras ytterligare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.