Till innehåll på sidan

rättstrygghet och säkerhet för boende i Stockholmsregionen

Skriftlig fråga 2000/01:1612 av Cederfelt, Margareta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-08-23
Besvarad
2001-09-04
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 augusti

Fråga 2000/01:1612

av Margareta Cederfelt (m) till justitieminister Thomas Bodström om rättstrygghet och säkerhet för boende i Stockholmsregionen

Situationen i Stockholm blir allt besvärligare när det gäller medborgarnas rättstrygghet. Samtidigt som antalet brott ökar och blir allt grövre har antalet poliser i Stockholm aldrig varit så få som nu. Polisstyrelsens ordförande har vid upprepade tillfällen informerat justitieministern om situationen och anhållit om ökade resurser till polisen i Stockholmsregionen. Av äskade 400 miljoner blev tilldelningen 80 miljoner kronor.

Av Polishögskolans utökade platsantal har inte några platser tillfallit Stockholm. Polisbristen har medfört att det är allt vanligare att privata vaktbolag anlitas av medborgarna, vidare har förorterna fått minskad bemanning för att Stockholms city ska klara sina åtaganden.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Vad avser justitieministern vidta för åtgärder för att Stockholmspolisen ska få ytterligare ekonomiska resurser så att de får bättre förutsättningar för att klara sina uppgifter?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1612 besvarad av

den 4 september

Svar på fråga 2000/01:1612 om rättstrygget och säkerhet för boende i Stockholmsregionen

Justitieminister Thomas Bodström

Margareta Cederfelt har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Stockholmspolisen ska få ytterligare ekonomiska resurser så att den får bättre förutsättningar för att klara sina uppgifter.

Regeringen gör nu den största ekonomiska satsningen på polisen någonsin. Under budgetperioden fram t.o.m. 2004 höjs polisens anslagsram med nästan 2 miljarder kronor utöver pris- och löneomräkningen. Antalet poliser ökar. Den stora satsningen kommer att ge fler poliser och större resurser för att förebygga och bekämpa brott.

Som jag svarade Margareta Cederfelt på en liknande fråga den 14 mars i år kan jag inte uttala mig om fördelningen av resurser mellan olika polismyndigheter. Det är inte regeringen, utan Rikspolisstyrelsen som fördelar resurserna inom polisväsendet. Fördelningen sker efter budgetdialoger mellan Rikspolisstyrelsen och ledningen för varje polismyndighet.

Eftersom Margareta Cederfelt gör gällande att polisen i Stockholmsregionen endast har tilldelats 80 miljoner kronor av begärda 400 miljoner kronor samt att inte några av polishögskolans utökade platser har tillfallit Stockholm vill jag göra ett par förtydliganden.

Av de resurser som fördelades av Rikspolisstyrelsen efter vårens budgetdialoger erhöll polismyndigheten i Stockholms län ytterligare drygt 215 miljoner kronor för 2001 samt drygt 175 miljoner kronor för 2002 och framåt.

Polishögskolans platsantal har ökat genom att en ny polisutbildning har startat i Umeå och inom kort kommer ytterligare en att starta i Växjö. Efter avslutad utbildning har de polisstuderande möjlighet att söka utannonserade tjänster på valfri ort. Av de 375 polisaspiranter som utexaminerades i juni i år har 138 påbörjat sin praktiktjänstgöring vid polismyndigheten i Stockholms län.

Avslutningsvis vill jag framhålla att regeringen lovat att fortsätta att noga följa rättsväsendets verksamhet och resultat och att, efter analys av vidtagna effektiviseringsåtgärder, återkomma med de ytterligare insatser som krävs för att fullfölja statsmakternas intentioner för utvecklingen av rättsväsendet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.