Till innehåll på sidan

rättssäkerhet för svensk medborgare på Guantanamo

Skriftlig fråga 2002/03:57 av Lundberg, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-10-22
Anmäld
2002-10-22
Besvarad
2002-10-28
Svar anmält
2002-10-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga 2002/03:57

av Inger Lundberg (s) till utrikesminister Anna Lindh om rättssäkerhet för svensk medborgare på Guantanamo

Örebroaren och svenske medborgaren Mehdi Ghezali, 23, är fängslad på den amerikanska basen i Guantanamo. I likhet med 600 andra unga män från 43 nationer hålls han fängslad på obestämd tid och utan möjlighet att överklaga. Flera av de fängslade är medborgare i olika EU-länder.

Fångarna på Guantanamo tillåts inte kontakta advokat eller ta emot besök av anhöriga. De förvägras status som krigsfångar enligt Genèvekonventionen. Högkommissarien för mänskliga rättigheter har kritiserat den omänskliga behandling, som Mehdi Ghezali och hans medfångar utsätts för.

Det finns en bred samsyn om att händelserna den 11 september med angrepp på USA var ett brott mot mänskligheten. Sverige har också fördömt attacken och deltar i kampen mot den internationella terrorismen. Detta ger dock ingen nation rätt att begå övergrepp mot grundläggande demokratiska rättsprinciper. Mehdi Ghezali och hans familj lever under stor press. Om det finns grund för åtal ska han ställas inför domstol. I annat fall ska han omedelbart friges. Han måste ha rätt att ha kontakt med anhöriga och advokat, liksom med representanter för den svenska regeringen. Jag har upplysts om att den svenska regeringen agerat gentemot USA:s, men inte fått en positiv reaktion och vill därför ställa följande fråga:

Avser utrikesministern att väcka frågan om en rättssäker behandling av Mehdi Ghezali och andra EU-medborgare på Guantanamo inom EU:s ministerråd?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:57 besvarad av

den 28 oktober

Svar på fråga 2002/03:57 om rättssäkerhet för svensk medborgare på Guantanamo

Utrikesminister Anna Lindh

Inger Lundberg har frågat mig om jag avser väcka frågan om en rättssäker behandling av Mehdi Ghezali och andra EU-medborgare på Guantanamo inom EU:s ministerråd.

Låt mig inledningsvis säga att vi från regeringens sida har varit mycket aktiva i fallet med den fängslade svensken på Guantanamo. Vi har, främst genom vår ambassad i Washington, varit i kontinuerlig kontakt med de amerikanska myndigheterna. Både dåvarande försvarsminister von Sydow och jag tog upp fallet med amerikanerna i samband med besök i Washington. I början av september kallades den amerikanske ambassadören upp till UD:s kabinettssekreterare och helt nyligen tog justitieministern upp ärendet när han träffade sin amerikanske kollega.

Vi har vid alla kontakter med USA framfört den svenska regeringens uppfattning att fången och hans familj har rätt att få veta på vilka formella grunder han kvarhålls och hur den fortsatta processen ser ut samt att få bekräftelse på att sonen har mottagit faderns brev. Jag beklagar att vi ännu inte har fått några tillfredsställande svar på dessa frågor.

Vi är oeniga med USA om beskrivningen av den fängslade svenskens status. USA använder begreppet "enemy combatant", vilket är ett begrepp som inte återfinns i Genèvekonventionerna. Sverige anser däremot att det bara finns två möjliga sätt att betrakta fångarnas status på. Antingen ska de betraktas som krigsfångar, vilket ger rätt att kvarhålla dem så länge kriget i Afghanistan pågår, eller som misstänkta brottslingar, varvid vanliga rättssäkerhetsgarantier ska tillämpas. Eftersom svenskens status är oklar borde denna fråga ha avgjorts av en oberoende domstol.

Vi har regelbunden kontakt med fadern och faderns advokat och har till dem kunnat förmedla uppgifter om att fångarna behandlas väl, har tillgång till förstklassig sjukvård och har möjlighet att utöva sin religion. Ytterligare en säkerhetsgaranti är att representanter för det Internationella Röda Korset regelbundet besöker alla fångarna på Guantanamo.

På svenskt initiativ har frågan om Guantanamofångarna också flera gånger tagits upp inom EU. Eftersom det även finns andra EU-länder som har medborgare på Guantanamo har vi försökt få till stånd ett samordnat agerande. Tyvärr har det visat sig att det hittills inte gått att nå enighet om ett gemensamt EU-agerande.

Jag kan försäkra Inger Lundberg om att vi från regeringens sida kommer att fortsätta våra ansträngningar att bringa klarhet i detta fall. En diskussion om de rättsliga grunderna för frihetsberövandet pågår med USA och vi har dessutom begärt att få göra ett nytt besök på Guantanamo. USA kommer nu att börja släppa fångar, och vi förväntar oss därför att också den svenske medborgaren släpps om inte USA kan redovisa en folkrättsligt godtagbar grund för att hålla honom kvar på Guantanamo.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.