rättspsykiatrisk vård i Sverige

Skriftlig fråga 2003/04:866 av Sjösten, Ulf (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-03-05
Anmäld
2004-03-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-03-11
Svar anmält
2004-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 mars

Fråga 2003/04:866

av Ulf Sjösten (m) till socialminister Lars Engqvist om rättspsykiatrisk vård i Sverige

Det senaste året har Sverige drabbats av många meningslösa och oförklarliga våldsdåd, inte minst i det offentliga rummet.

En stor del av gärningsmännen har befunnits lida av psykisk sjukdom eller psykisk störning och domarna har blivit rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Antalet platser inom den rättspsykiatriska vården är dock otillräckliga och enligt uppgift står man nu inför stora svårigheter med att placera dem som döms.

En gärningsman döms till rättspsykiatrisk vård för ett grovt våldsbrott och bedöms fortsatt vara farlig för samhället utanför, men möjligheten att placera personen på en adekvat vårdplats är mycket dålig.

Problematiken är ytterst akut och kräver omedelbara åtgärder. Människor som döms till rättspsykiatrisk vård får inte plats där de ska vara. Många placeras i dag på platser inom den ordinarie psykvården med stor risk att andra i behov av akut hjälp trängs ut. Dessutom skapar det ibland stor oro på dessa institutioner.

Att stärka den rättspsykiatriska vården resursmässigt torde inte störa den utredning som nu pågår kring den svenska psykvården.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att i det korta perspektivet förbättra möjligheterna till en bra rättspsykiatrisk vård i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:866 besvarad av

den 11 mars

Svar på fråga 2003/04:866 om rättspsykiatrisk vård i Sverige

Socialminister Lars Engqvist

Ulf Sjösten har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att i det korta perspektivet förbättra möjligheterna till en bra rättspsykiatrisk vård i Sverige.

Regeringen har konstaterat att det finns brister inom psykiatrin och tillkallade av den anledningen i oktober 2003 en nationell psykiatrisamordnare. Såväl den frivilliga psykiatriska vården som den psykiatriska tvångsvård som bedrivs enligt lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård (LRV) omfattas av det utvecklingsarbete som psykiatrisamordnaren givits ett särskilt ansvar för. Psykiatrisamordnaren ska tillsammans med kommuner, landsting och berörda statliga myndigheter formulera strategier för att samordna och stärka utvecklingsarbetet inom vård, social omsorg och rehabilitering av personer med psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder. I uppdraget ingår vidare bland annat att lämna förslag till utveckling av psykiatrins former, bedöma behovet av slutenvårdsplatser samt se över psykiatrins resursbehov. Psykiatrisamordnaren ska fortlöpande informera regeringen om resultatet av sitt arbete samt lämna förslag till åtgärder.

Inom Regeringskansliet pågår vidare beredningsarbetet med Psykansvarskommitténs betänkande Psykisk störning, brott och ansvar (SOU 2002:3). Betänkandet rör omhändertagandet av och påföljder för psykiskt störda personer som har begått brott.

Psykiatrin utgör således ett prioriterat område. Min bedömning är att psykiatrisamordnarens verksamhet skapar förutsättningar för att utveckla kvaliteten i vården av människor med psykiska sjukdomar och psykiska funktionshinder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.