Till innehåll på sidan

Rättsosäkerhet vid barns hörselnedsättning

Skriftlig fråga 2021/22:1186 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-01
Överlämnad
2022-03-02
Anmäld
2022-03-03
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Enligt Inspektionen för socialförsäkringens rapport 2021:10 Från vårdbidrag till omvårdnadsbidrag visar granskningen att Försäkringskassan inte följer kammarrätternas praxis för vårdbidraget för barn med grav hörselnedsättning när det gäller bedömningarna i omvårdnadsbidraget. Försäkringskassan följer domarna i de aktuella enskilda ärendena. I andra ärenden där föräldrarna inte har överklagat sina ärenden till domstol tar Försäkringskassan däremot inte hänsyn till den rättspraxis som finns.

Utifrån denna granskning är det uppenbart att det skapats ett rättssäkerhetsproblem. Föräldrar till barn med grav hörselnedsättning kommer med stor sannolikhet att som utgångspunkt beviljas ett helt omvårdnadsbidrag – om de överklagar sina beslut i domstol. De föräldrar som inte har den kunskapen eller kapaciteten får sannolikt inte samma ersättningsnivå.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att komma till rätta med den rättsosäkerhet som i dag präglar vårdbidraget för barn med grav hörselnedsättning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1186 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2022/ 01338 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1186 Rättsosäkerhet vid barns hörselnedsättning av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Mattias Karlsson i Luleå har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att komma till rätta med den rättsosäkerhet som i dag präglar vårdbidraget för barn med grav hörselnedsättning.

Enligt förarbetena till omvårdnadsbidraget anges att några särskilda bestämmelser för gravt hörselskadade inte ska införas. Rätten till omvårdnadsbidrag bör inte grundas på särskilda diagnoser utan ersättning bör i stället fastställas med utgångspunkt i de konsekvenser som en funktionsnedsättning medför och det efter en individuell bedömning. Det innebär att det är det faktiska omvårdnadsbehovet som ska ligga till grund för ersättningen. För regeringen är det en grundläggande princip att personer som har behov av ersättning från våra gemensamt finansierade socialförsäkringar får det tillgodosett och behandlas lika. När rätten till ersättning inte är baserad på förekomsten av en viss diagnos så kommer det följaktligen uppstå variationer mellan personer med samma diagnos, eftersom alla inte har samma omvårdnadsbehov. Hur bestämmelser om omvårdnadsbidrag ska tolkas och tillämpas i enskilda fall får avgöras i rättstillämpningen.

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade i december prövningstillstånd i ett mål om omvårdnadsbidrag vid grav hörselnedsättning. Domen i målet kommer utgöra ett viktigt prejudikat i frågan från högsta instans.

Stockholm den 9 mars 2022

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.