rättsinformationen till invandrare

Skriftlig fråga 1997/98:1005 av Fridén, Lennart (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-08-11
Anmäld
1998-08-17
Besvarad
1998-08-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1005 av Lennart Fridén (m) till statsrådet Lars Engqvist om rättsinformationen till invandrare

den 11 augusti

Sverige har under de senaste decennierna tagit emot många invandrare och flyktingar. För många av dessa har integrationen fungerat mycket bra. Emellertid finns det också grupper med så annorlunda grundläggande värderingar att dessa riskerar att komma i konflikt med såväl svenskar i allmänhet, som med svensk lagstiftning. Åtskilliga anger att de inte blivit informerade om vad som förväntas av dem såväl som av alla andra som bor i vårt land. Det finns också de som anger att de aldrig valt Sverige som tillflyktsland om de känt till våra lagar. Det gäller inte minst på det familjerättsliga området. Även på andra områden kommer vår rättstradition och dessa gruppers värderingar i konflikt. Exempel är tvångsäktenskap för minderåriga, könsstympningar, tvångsuttaxeringar till väpnad kamp i hemlandet, värvning av soldater liksom även vad som närmast kan liknas vid kidnappningar i militärt och politiskt syfte. Självfallet kan vi i vårt land inte ha parallella rättssystem. I Sverige gäller svensk lag. Lika självklart måste vi mycket tydligt informera dem som söker sig hit vad som gäller. Allt som kan åtgärdas för att undvika motsättningar mellan svenskar, det svenska samhället och utifrån kommande grupper måste göras. Både tjänstemän som handlägger flyktingfrågor och flyktingar själva har för mig bekräftat att laginformationen är mycket bristfällig.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att förbättra integrationen i dessa avseenden?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1005 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1005 om rättsinformationen till invandrare
    Statsrådet Lars Engqvist

den 26 augusti

Lennart Fridén har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förbättra integrationen genom bättre information till invandrare om lagar och rätt i Sverige.

Inget samhälle kan fungera utan en rättsordning, vars väsentliga och grundläggande delar är kända av samhällsmedborgarna. Varje modernt samhälle har dock ett så stort antal lagar och regler att det kan vara svårt för den enskilde att ta till sig alla delar av rättsordningen, t.o.m. för personer som har levt länge i landet i fråga. Än svårare kan det givetvis vara för personer, som har sitt ursprung i andra länder.

Man bör inte överdriva skillnaderna mellan de grundläggande principerna i olika länders rättssystem. När det t.ex. gäller frågor om vad som skall vara tillåtet eller inte människor emellan bygger de flesta länders lagar på i huvudsak likartade värderingar. Lennart Fridén pekar på några områden, där i Sverige djupt grundade värderingar och synsätt kan komma i konflikt med handlingar, som kan förekomma i vissa andra länder. I många av dessa fall strider förfarandena mot lagen även i vederbörandes hemländer. Jag tänker t.ex. på "tvångsuttaxeringar till väpnad kamp" och "kidnappningar i militärt och politiskt syfte". Det torde vara självklart för alla, oavsett bakgrund, att sådana förfaranden är olagliga.

Men andra av Lennart Fridéns exempel grundar sig i reella skillnader i viktiga frågor mellan svenska och vissa andra rättssystem. Bl.a. för sådana fall är det viktigt att informera nyanlända om de regler som gäller i Sverige, vilket också i stor utsträckning sker i dag.

Jag vill gärna poängtera att sådan information visserligen är viktig men att den i sig bara kan ha begränsade effekter. Information leder inte alltid till insikt. Och insikt leder inte alltid till ett av lagstiftaren önskat beteende. För att i grunden motverka och förhindra vissa brott fordras mycket mera långtgående och omfattande insatser än vad som kan innefattas i begreppet "information". I detta finns ingen skillnad mellan de som är födda i Sverige och de som har sitt ursprung någon annanstans.

Min uppfattning är att det är av stor vikt att informera nyanlända om viktiga svenska lagar och regler. Sådan information ges också i de introduktionsprogram som kommunerna sätter upp tillsammans med den enskilde invandraren. Svenskundervisningen för invandrare (sfi) t.ex., skall ge kunskaper om det svenska samhället, om lag och rätt och om normer och värderingar som är centrala i det svenska samhället.

Men det kan inte uteslutas att sådan information, tillsammans med introduktionsplanerna i övrigt, kan behöva förbättras. I regleringsbrevet avseende Integrationsverket har regeringen därför föreskrivit att verket skall bidra till en utveckling av kommunernas introduktionsprogram. Jag utgår från att verket i detta sammanhang också ser på frågan om rättsinformation.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.