rättshjälp

Skriftlig fråga 2004/05:1731 av Fagerström, Ann-Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-27
Anmäld
2005-05-27
Besvarad
2005-06-01
Svar anmält
2005-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga 2004/05:1731

av Ann-Marie Fagerström (s) till justitieminister Thomas Bodström om rättshjälp

Rättshjälpen är begränsad till 75 000 kr. Detta belopp har varit oförändrat under många år trots att det har urholkats genom inflationen och att rättegångskostnaderna har momsbelagts. Reglerna är sådana att vid rättegång tvingas den som förlorar målet att betala både sina egna rättegångskostnader och motpartens. Att människor av ekonomiska skäl avstår från att driva sin sak är otillfredsställande i ett rättssamhälle.

Självklart kan inte samhället stå för hur höga rättegångskostnader som helst men helt uppenbart är dagens gräns på 75 000 kr för låg om man ser till kostnadsutvecklingen. Som exempel på grupper som riskerar att komma i kläm av de begränsade möjligheterna att få rättshjälp kan nämnas de som har fått whiplash-skador och som driver sina ärenden gentemot försäkringsbolag. Det handlar ofta om utdragna processer.

Jag vill fråga justitieministern om han är beredd att överväga en höjning av det maxbelopp som kan utgå till den som söker rättshjälp.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1731 besvarad av

den 1 juni

Svar på fråga 2004/05:1731 om rättshjälp

Justitieminister Thomas Bodström

Ann-Marie Fagerström har frågat mig om jag är beredd att överväga en höjning av det maxbelopp som kan utgå till den som söker rättshjälp.

Enligt rättshjälpslagen ska rättshjälpen normalt upphöra när rättshjälpsbiträdet har arbetat i 100 timmar. Detta motsvarar för närvarande en ersättning till rättshjälpsbiträdet på 126 000 kr.

Av rättshjälpslagen framgår vidare att den statliga rättshjälpen är subsidiär till rättsskyddet i privata försäkringar. Det innebär att en person som har eller borde ha haft en försäkring med rättsskyddsmoment inte kan få statlig rättshjälp.

Vid den senaste utvärderingen av rättshjälpslagen (år 2001) kunde konstateras att det så kallade taket i rättsskyddsförsäkringarna ofta låg på 75 000 kr, det vill säga betydligt lägre än den normalt högsta ersättningen enligt rättshjälpslagen. Domstolsverket, som var den myndighet som gjorde utvärderingen, ansåg att rättsskyddsmomentet i hem- och villaförsäkringarna borde utvecklas för att öka överensstämmelsen mellan rättshjälpen och rättsskyddet. I dag kan konstateras att det har skett en sådan utveckling. De flesta försäkringsbolag har höjt rättsskyddets ersättningstak i sin hem- och villaförsäkringar till ett belopp motsvarande minst tre prisbasbelopp, det vill säga knappt 120 000 kr.

Av skäl som närmare utvecklas i proposition 2004/05:41 har regeringen för avsikt att låta göra en ny utvärdering av rättshjälpslagen. En av de frågor som kommer att tas upp är den statliga rättshjälpens förhållande till rättsskyddsförsäkringarna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.