Till innehåll på sidan

Rättshjälp vid förhandling i förvaltningsdomstolar

Skriftlig fråga 2012/13:128 av Hoff, Hans (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-22
Anmäld
2012-11-22
Besvarad
2012-11-28
Svar anmält
2012-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2012/13:128 Rättshjälp vid förhandling i förvaltningsdomstolar

av Hans Hoff (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

I måndags kunde man läsa i Aftonbladet om en mamma med en son som har ett neuropsykiatriskt funktionshinder och som diagnostiserades först i 20-årsåldern. Mamman ansökte hos Försäkringskassan om aktivitetsersättning för förlängd grundutbildning åt sonen, eftersom han är inkapabel att göra det själv.

Sedan Försäkringskassan sade nej till ansökan har mamman överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Hon fick rätt där och i kammarrätten, men Försäkringskassan har nu begärt prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Det har beviljats, eftersom det saknas avgörande från högsta instans när det gäller aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Detta mål kommer alltså att vara prejudicerande.

Sonen har ingen rätt att företrädas av en advokat i förvaltningsdomstolar, utan det är mamman som har företrätt honom. Enligt staten har myndigheterna utredningsansvaret, och de förväntas göra objektiva utredningar utan att gynna någondera av parterna. I detta fall är det Försäkringskassans jurister som ska företräda både myndigheten och den enskilde, vilket knappast kan anses vara rättssäkert.

Det är inte rimligt att en privatperson, som dessutom är neuropsykiatriskt funktionshindrad, i Högsta förvaltningsdomstolen förväntas kunna driva ett ärende utan juridisk hjälp, särskilt när det gäller ett ärende som är prejudicerande.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att enskilda personer ska få rätt till juridisk hjälp vid mål i förvaltningsdomstolar?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:128 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 28 november

Svar på fråga

2012/13:128 Rättshjälp vid förhandling i förvaltningsdomstolar

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Hoff har frågat socialförsäkringsministern om han avser att vidta åtgärder för att enskilda personer ska få rätt till juridisk hjälp vid mål i de allmänna förvaltningsdomstolarna. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En enskild person har naturligtvis alltid rätt att själv anlita ett juridiskt ombud vid mål i de allmänna förvaltningsdomstolarna. Dessutom kan staten på flera sätt bistå med juridisk hjälp, till exempel genom rättshjälp enligt rättshjälpslagen eller offentligt biträde enligt lagen om offentligt biträde.

En av förutsättningarna för att rättshjälp enligt rättshjälpslagen ska kunna beviljas är att den sökande har behov av juridiskt biträde och detta behov inte kan tillgodoses på annat sätt. Det är en fråga för rättstillämpningen att avgöra om förutsättningarna för rättshjälp finns. Bedömningen ska göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet och med beaktande av den rättsliga angelägenhetens art och omfattning samt dess betydelse för den enskilde.

I mål i allmän förvaltningsdomstol har rätten det yttersta ansvaret för att målet blir tillräckligt utrett. Om utredningen behöver kompletteras ska rätten ge anvisning om det. Regeringen har i propositionen En mer ändamålsenlig förvaltningsprocess (prop. 2012/13:45), som nyligen överlämnades till riksdagen, föreslagit att rättens utredningsansvar förtydligas.

Rättens utredningsansvar innebär att den enskilde i mål i allmän förvaltningsdomstol ofta saknar ett tillräckligt behov av ett eget juridiskt biträde. Detta anser jag är en rimlig utgångspunkt vid bedömande av frågan om huruvida rättshjälp ska beviljas. Jag ser därför inte behov av att föreslå några förändringar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.