rättsäkert och förutsägbart för eleverna

Skriftlig fråga 2003/04:1403 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-07-02
Besvarad
2004-07-09
Besvarad
2004-07-16
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juli

Fråga 2003/04:1403

av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om rättssäkert och förutsägbart för eleverna

Ersättningen för utbildningar på fristående gymnasieskolor har länge varit svår att förutsäga. Nu när den riktlinje som fanns då regeringen fastställde en riksprislista med lägsta ersättningsnivå per program är borta finns ingen förutsägbarhet för skolorna som ska ges ersättning för vad kommunernas motsvarande utbildning kostar.

I vissa fall föranleder det inga större bekymmer @ samhällsprogrammet finns på många håll och kostnaderna är relativt enkla att beräkna. I andra fall råkar skolorna ut för att kommunerna inte har någon liknande utbildning och måste förhandla med varje kommun som sänder elever till skolan.

För utbildning som karosseri krävs avancerad utrustning. Billackering och andra fordonsutbildningar är också kostsamma. Bristen på tydlighet och förutsägbarhet riskerar bli slutet för många goda utbildningar som ger elever en framtid.

Yrkesutbildningar som ger eleverna jobb direkt efter avslutade studier borde vara något regeringen skulle verka för att uppmuntra, inte hindra.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att fristående gymnasieskolor får förutsägbar och tillräcklig ersättning för utbildningarnas kostnader?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1403 besvarad av

den 15 juli

Svar på fråga 2003/04:1403 om rättssäkert och förutsägbart för eleverna

Utbildningsminister Thomas Östros

Sten Tolgfors har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att fristående gymnasieskolor får förutsägbar och tillräcklig ersättning för utbildningarnas kostnader.

Av mitt tidigare svar på Sten Tolgfors fråga 2003/04:819 framgår att en av skollagens (1985:1100) grundläggande principer är att en kommun ska betala samma bidrag för alla elever som är folkbokförda i kommunen, oavsett om de går i en kommunal eller en fristående gymnasieskola. Om hemkommunen inte anordnar motsvarande nationella program ska bidraget bestämmas efter samma grunder som lägeskommunen tillämpar för programmet i sina gymnasieskolor. I övriga fall ska den riksprislista som Statens skolverk fastställer tillämpas. Det nuvarande bidragssystemet är således inte något förhandlingssystem.

Regeringen har nyligen gett Skolverket i uppdrag att göra en översyn av verkets system för redovisning av kostnaderna för olika program vid kommunala gymnasieskolor bland annat med avseende på uppgifternas aktualitet, kvalitet och tillförlitlighet (U2004/2803/G). Skolverket ska analysera kostnadsuppgifterna och pröva om det är motiverat och möjligt att för vissa nationella gymnasieprogram i begränsad utsträckning inhämta mer differentierade kostnadsuppgifter för verksamheter med avsevärda skillnader i innehåll och därmed betydande kostnadsskillnader till exempel inom industriprogrammet.

Vidare avser jag att verka för att regeringen i budgetpropositionen lägger fram ett förslag om förenkling av bidragssystemet för fristående gymnasieskolor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.