rattonykterhet

Skriftlig fråga 2001/02:1273 av Rizell, Fanny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-31
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-07-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 2001/02:1273

av Fanny Rizell (kd) till socialminister Lars Engqvist om rattonykterhet

Varje år dödas ca 150 personer av alkoholpåverkade bilister. Detta motsvarar 25 % av alla dödsolyckor i vägtrafiken. Dessutom skadas ca 1 000 personer årligen till följd av rattonykterhet och rattfylleri. Orsaken till olyckorna är att det dagligen finns 14 000 förare på vägarna som är påverkade av alkohol eller andra droger.

Rattonykterhet och rattfylleri måste bekämpas med konkreta åtgärder. Detta kan exempelvis ske genom fördubbling av antalet utandningsprov, bättre metoder att mäta drogpåverkan i trafiken, tillämpning av brottsrubriceringen dråp när påverkade förare medverkar till dödsfall, obligatorisk utbildning om trafiknykterhet för körkortstagare samt inte minst genom alkolås på bilar.

Den 1 juni 2001 fattade riksdagen beslut om att den tidigare försöksverksamheten med alkolås för personer som dömts för rattfylleri ska utökas till att gälla hela Sverige. Nästa steg bör vara att alkolås blir obligatoriskt i svenskregistrerade bilar.

Vilka konkreta åtgärder är ministern beredd att vidta för att bekämpa rattonykterhet och rattfylleri?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1273 besvarad av

den 11 juni

Svar på fråga 2001/02:1273 om rattonykterhet

Näringsminister Björn Rosengren

Fanny Ritzen har frågat socialministern vilka konkreta åtgärder han avser att vidta för att bekämpa rattonykterhet och rattfylleri. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Låt mig först framhålla att jag anser att arbetet med att minska rattonykterheten och därmed öka trafiksäkerheten är utomordentligt viktigt.

Vägverket arbetar med påverkansinsatser med specifik inriktning mot trafiknykterhet gentemot rattfyllerister, gymnasieskolor, kommuner, rättsväsende, polis och kriminalvård.

Jag vill i detta sammanhang särskilt peka på polisens verksamhet för att stävja trafikonykterheten. I en nationell strategi för polisens trafikövervakning som presenterades i mars 2001 betonas att ett utbrett och frekvent utförande av alkoholutandningsprov bedöms ha en hög brottsförebyggande effekt. Varje polisiärt påkallat möte med en förare av motordrivet fordon bör i princip inbegripa ett alkoholutandningsprov. Jag förutsätter att denna strategi kommer att bidra till färre rattonyktra förare.

Vägverkets arbete med kvalitetssäkring av transporter innebär ett nytt sätt att tydliggöra ansvaret för säkerheten i vägtransportsystemet. En av grundförutsättningarna för att en transport ska anses vara kvalitetssäkrad är att föraren är drogfri. Detta innebär att allt arbete med kvalitetssäkring av transporter också omfattar trafiknykterhet. I detta sammanhang ingår försöken med alkolås som ett viktigt element för att säkra att föraren är nykter.

Sedan 1999 har personer folkbokförda i Stockholms, Östergötlands och Västerbottens län som gjort sig skyldiga till trafiknykterhetsbrott möjlighet att få villkorlig körkortsåterkallelse som innebär rätt att inom Sverige köra viss personbil som utrustats med alkolås. Personen ska förbinda sig att genomgå läkarundersökning m.m.

Försöksverksamheten med villkorlig körkortsåterkallelse och alkolås pågår fortfarande och någon slutlig utvärdering av projektet föreligger inte.

Näringsdepartementet har i promemoria (Ds 2002:17) föreslagit bl.a. att försöksverksamheten ska omfatta hela landet och att denna försöksverksamhet ska pågå ytterligare fem år, dvs. till utgången av januari 2009. I promemorian finns också förslag om att den som har villkorlig körkortsåterkallelse även ska få köra ett fordon i yrkesmässig trafik, om förutsättningarna i övrigt är uppfyllda för detta. Promemorian remissbehandlas för närvarande.

Sverige har inte möjlighet att ställa nationella krav på alkolås enbart för fordon på svenska marknaden. För att kunna göra det krävs det lagstiftning på gemenskapsnivå. Sverige driver frågan om alkolås inom EU.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.