Till innehåll på sidan

Rätten till information om biologiska föräldrar

Skriftlig fråga 2007/08:783 av Bengtsson, Finn (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-02-15
Anmäld
2008-02-15
Besvarad
2008-02-19
Svar anmält
2008-02-19
Besvarad
2008-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 februari

Fråga

2007/08:783 Rätten till information om biologiska föräldrar

av Finn Bengtsson (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

I Sverige finns inget förbud för adopterade att söka sina rötter. Vilken information som finns att få kan dock variera beroende på från vilket land man är adopterad. För inhemska adoptioner får uppgift, oaktat sekretess enligt sekretesslagen (1980:100), lämnas till enskild som uppnått myndig ålder om förhållanden av betydelse för att denne ska få vetskap om vilka hans eller hennes biologiska föräldrar är. Lagen om genetisk integritet (2006:351) gör också att barn som har eller antas ha avlats på konstgjord väg har långtgående rättigheter vid uppnådd tillräcklig mognad att få hjälp av samhällets instanser för att spåra biologiska föräldrar.

Ett nyligt brittiskt fall väckte stor uppmärksamhet då ett tvillingpar adopterades av olika familjer när de var nyfödda. Senare i livet träffades de igen, blev förälskade och gifte sig. När det senare upptäcktes att de var syskon, upphävde en domstol deras äktenskap vilket var en tragedi för alla inblandade. Även i Storbritannien har personer som donerat ägg eller spermier sedan 2005 förlorat rätten till anonymitet. Men föräldrar är fortfarande inte tvingade att berätta för sina barn om de tillkommit genom sådan donation. Nu finns därför ett brittiskt lagförslag som innebär att donatorers namn måste finnas med i födelsebeviset för att undvika framtida liknande fall baserat på konstgjord befruktning. Med avancerade tekniker som nu enkelt kan spåra genetiska sjukdomar och förebygga ohälsa på nya sätt ses ytterligare fördelar med möjligheten till kunskap om sina biologiska föräldrar när man är mogen för detta och vill veta. Anonym donators sperma är till exempel dock lättillgänglig för svenska kvinnor i dag, exempelvis i Danmark.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att en myndig person ska få möjlighet till information om sina biologiska föräldrar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:783 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 19 februari

Svar på fråga

2007/08:783 Rätten till information om biologiska föräldrar

Socialminister Göran Hägglund

Finn Bengtsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att en myndig person ska få möjlighet till information om sina biologiska föräldrar.

När lagen om insemination infördes år 1984 framstod barnets rätt att få reda på spermagivarens identitet som kontroversiell. Numera är barnets rätt att få kännedom om sitt ursprung väl etablerad.

Socialnämnden är skyldig att hjälpa en person som misstänker att han eller hon har kommit till genom assisterad befruktning med donerade ägg eller spermier att söka sitt ursprung. Genom ett förtydligande av lagen år 2002 gäller detta även de barn som inte säkert vet om de har kommit till på detta sätt.

Redan när lagen om insemination infördes diskuterades frågan att föra in uppgift om spermadonationen i folkbokföringen. Då, liksom när lagen om befruktning utanför kroppen år 2002 utvidgades till att gälla även befruktning med donerade ägg eller donerade spermier, konstaterade regeringen att en sådan registrering inte skulle fylla någon egentlig funktion.

En mycket viktig aspekt här handlar om tilliten mellan föräldrar och barn. Socialstyrelsen säger i ett meddelandeblad om barnets rätt att få veta sitt ursprung att det ur barnets perspektiv är viktigt att informationen kommer barnet till del på ett sätt som är till gagn för dess utveckling. En av anledningarna till att föräldrarna när det är lämpligt själva bör berätta för sitt barn om dess ursprung är att det är av stor betydelse med ett ärligt och tillitsfullt förhållande mellan föräldrar och barn.

I ett antal länder tillåts anonym spermadonation i syfte att öka antalet donatorer och därmed öka tillgången till sperma. I dessa länder finns ingen möjlighet för barnet att få kännedom om sin biologiska pappa, detta gäller även barn till svenska kvinnor som låter inseminera sig i ett av dessa länder. Regeringen är angelägen om att barnets rätt respekteras och följer utvecklingen på detta område samt återkommer till riksdagen om regeringen finner det motiverat.

Mot denna bakgrund har jag inte för avsikt att nu vidta någon åtgärd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.