Till innehåll på sidan

Rätten till engagemang i sina barns skolgång

Skriftlig fråga 2020/21:2588 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-04-20
Överlämnad
2021-04-21
Anmäld
2021-04-22
Sista svarsdatum
2021-04-28
Svarsdatum
2021-04-30
Besvarad
2021-04-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

På sociala medier ser vi hur utbildningsminister Anna Ekström motsätter sig att makthavare lägger sig i lärares lektioner. Som referens till detta används en pappa från Hörby som med sin privata e-post har kontaktat läraren på sitt barns skola. Föräldern i fråga har i privata mejl visat missnöje med undervisningen som visat på uppenbar vinkling från vänsterhåll; detta efter att han till följd av pandemin mer intensivt kunnat ta del av undervisningen.

Trots att föräldern i fråga har skrivit från sin privata adress och ej heller har nämnt något om sitt ideella politiska engagemang har alltså detta rört upp känslor hos utbildningsministern. Det går bara att tolka på ett sätt: Anna Ekström önskar hindra föräldrar, åtminstone de som råkar vara anslutna till ett politiskt parti, att engagera sig i sina barns skolgång.

Det torde råda en någorlunda bred enighet i Sverige om att undervisningen i Sverige ska fokusera på kunskap och inte hålla på med politisk indoktrinering. Ändå kommer återkommande rapporter om att detta förekommer i svensk skola, vilket bland annat undertecknad har märkt efter samtal med olika elever. Inte minst i egenskap av just småbarnsförälder är det därför minst sagt ofattbart att Sveriges utbildningsminister anser att partianslutna inte ska få engagera sig i sina barns skolgång när uppenbara fel uppenbaras.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att stärka föräldrars möjlighet att engagera sig i sina barns skolgång, och hur kan detta kopplas till föräldrar som är partianknutna?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2588 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/02231 U2021/02243 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2584 av Björn Söder (SD) Föräldrars synpunkter på sina barns undervisning och fråga 2020/21:2588 av Markus Wiechel (SD) Rätten till engagemang i sina barns skolgång

Björn Söder har frågat mig om jag har för avsikt att säkerställa att alla föräldrar, även de som har politiska förtroendeuppdrag, ska kunna få framföra synpunkter på undervisningen av deras barn. Markus Wiechel har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta i syfte att stärka föräldrars möjlighet att engagera sig i sina barns skolgång, och hur detta kan kopplas till föräldrar som är partianknutna.

Av 1 kap. 5 § skollagen (2010:800) framgår att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Av skollagen framgår även att det är rektor som är ansvarig för att leda och samordna det pedagogiska arbetet i skolan. Vidare anges att det är läraren som ansvarar för undervisningen och beslutar om betyg.

Det är läroplanen, kursplanerna och ämnesplanerna som styr, och ska styra, utbildningen och undervisningen i grund- och gymnasieskolan (förordningen [SKOLFS 2011:144 ] om läroplan för gymnasieskolan, förordningen [SKOLFS 2010:37] om läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet). I läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan poängteras att det är viktigt att eleverna lär sig att tänka kritiskt, att granska information och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ.

Skolans uppdrag vad gäller undervisningens innehåll och formerna för samverkan med elevernas vårdnadshavare är tydligt i skolans styrning. Dock skiljer sig ansvaret för samarbete mellan skola och vårdnadshavare åt mellan grund- och gymnasieskolan. I läroplanen för grundskolan anges att skolan ska samarbeta med elevernas vårdnadshavare så att man tillsammans kan utveckla skolans innehåll och verksamhet. Vidare anges att det är rektorn som pedagogisk ledare och som lärarnas chef, som har ett särskilt ansvar för att utveckla formerna för samarbete mellan skolan och hemmen och att vårdnadshavarna får information om skolans mål och sätt att arbeta och om olika valalternativ. Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång ska skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. I läroplanen för gymnasieskolan har rektorn ett särskilt ansvar för att vårdnadshavare får insyn i elevernas skolgång.

Lärare måste kunna känna att de har samhällets stöd med att upprätthålla en god arbets- och lärandemiljö. Lärare ska inte behöva anpassa undervisningen efter vårdnadshavares partipolitiska önskemål. Lärare som sköter sitt arbete och undervisar professionellt och allsidigt enligt läroplanen ska känna att de har stöd inte bara av rektorer, huvudmän, utan även av vårdnadshavare och resten av samhället.

Jag menar att hela samhället behöver se skolan som en gemensam bildnings-institution och inte en tjänst på marknaden där elever är kunder och lärare leverantörer av kunskap. Vidare anser jag att lärare ska bemötas med respekt för sitt viktiga uppdrag i en skola och inte behöva vara oroliga för påtryckningar när de i sin undervisning tar upp kontroversiella ämnen i enlighet med läroplanen.

Stockholm den 30 april 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.