Rätten till barnomsorg på obekväm tid

Skriftlig fråga 2007/08:1225 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-16
Anmäld
2008-05-19
Besvarad
2008-05-21
Svar anmält
2008-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2007/08:1225 Rätten till barnomsorg på obekväm tid

av Matilda Ernkrans (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Föräldrar som arbetar på obekväm arbetstid ska ha möjlighet till barnomsorg. Detta är i enlighet med den socialdemokratiska arbetslinjen. Vi är beredda att ta initiativ till en skärpt lagstiftning som garanterar alla föräldrar rätt till barnomsorg oavsett vilka arbetstider man har. Redan under vår regeringstid förbereddes en sådan lagstiftning.

Verkligheten visar att behoven är stora. Inte minst visas det i hur den borgerliga majoriteten i Örebro kommun hanterar föräldrar och barn när det kommer till barnomsorg på obekväm tid. När man ordnar nattbarnomsorg så får inte föräldrarna påverka om man vill ha sitt barn på samma nattbarnomsorg som dagbarnomsorg. Det har gett orimliga konsekvenser där små barn måste hämtas av sin förälder från nattbarnomsorgen och skjutsas en kort tur till dagbarnomsorgen och där tvingas säga hejdå till sin förälder som man nyss blev hämtad av.

Det är inte att se till barnets bästa och inte heller till föräldrarnas. Ska man kunna ta ett jobb, ska man kunna gå från deltid till heltid så måste barnomsorgen finnas där när man behöver den. Den borgerliga regeringen har hittills varit kallsinnig till barnomsorg på obekväm tid. Man har valt att understödja ett barnflickesystem för redan välbeställda medan vanligt folk tvingas att fortsätta pussla med föräldrar eller andra släktingar eller vänner för att få vardagen att gå ihop.

Jag vill därför fråga vilka initiativ statsrådet är beredd att ta för att stärka barns och föräldrars rätt till barnomsorg på obekväm tid.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1225 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 21 maj

Svar på fråga

2007/08:1225 Rätten till barnomsorg på obekväm tid

Utbildningsminister Jan Björklund

Matilda Ernkrans har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta för att stärka barns och föräldrars rätt till barnomsorg på obekväm tid.

Frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid har ställts flera gånger tidigare, av partivänner till Matilda Ernkrans. Jag har dock ännu inte noterat något finansierat förslag från Socialdemokraterna i frågan.

Min inställning nu som då är att det är viktigt att föräldrar kan känna sig trygga med sina barns omsorg, även om de arbetar andra tider än dagtid måndag till fredag. Det är angeläget att föräldrar som har behov av barnomsorg utanför reguljär arbetstid, och som inte kan lösa behovet av omsorg på annat sätt, får sitt behov prövat av kommunen.

Enligt 2 kap. 6 § skollagen (1985:1100) ska förskoleverksamhet tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller barnets eget behov. Av bestämmelsens förarbeten framgår att det är önskvärt att verksamheten om möjligt även erbjuds till barn vars föräldrar har obekväma arbetstider eller till och med nattarbetar, men att något generellt krav på detta inte uppställts (prop. 1993/94:11 s. 33).

En kartläggning från Skolverket visar att det stora flertalet kommuner våren 2003 anordnade barnomsorg på tider som familjen har behov av. Ett antal kommuner hade dock beslutat att inte tillhandahålla omsorg på kvällar, helger och nätter.

Regeringen avser att behandla frågan om barnomsorg på kvällar, nätter och helger i ett kommande förslag till ny skollag. Min utgångspunkt i detta arbete är att en generell rätt till kommunal barnomsorg på obekväm arbetstid kan vara starkt kostnadsdrivande och att varje kommun själv bör få väga kommuninnevånarnas individuella behov och önskemål mot övriga behov i kommunen.

Regeringen avser att stärka föräldrarnas inflytande över valet av omsorg genom införandet av en barnomsorgspeng. Det är en reform som kommer att få stor betydelse för föräldrarnas möjlighet att välja omsorg för sina barn även på obekväm arbetstid. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.