Rätten att välja kommunal hemtjänst

Skriftlig fråga 2007/08:185 av Olofsson, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-30
Anmäld
2007-10-30
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 oktober

Fråga

2007/08:185 Rätten att välja kommunal hemtjänst

av Eva Olofsson (v)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Ska det finnas enbart privat hemtjänst att välja på? Enligt uppgifter från kommunen kommer kundval inom hemtjänsten i Nacka från nästa år bara att vara ett val mellan olika privata företag. De 380 Nackabor som valt kommunens hemtjänst tvingas från och med nästa år att välja något annat.

Över hundra anställda berörs av beslutet. Än är det inte klart vilka företag som är intresserade av att ta över den kommunala hemtjänsten. Chefen för den kommunala verksamheten uppger att det är svårt att konkurrera med företagen eftersom kommunen inte kan sälja tilläggstjänster som företagen kan. Flera av de privata hemtjänstföretagen har inte heller kollektivavtal. När kommunen vill vara en bra arbetsgivare som följer avtal och satsar på kompetensutveckling går ekonomin inte ihop. Att avskaffa den kommunala hemtjänsten är inte rimligt och ger definitivt ingen valfrihet.

Mot bakgrund av situationen i Nacka vill jag fråga statsrådet Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att ge de äldre kvinnor och män, som så önskar, möjlighet att välja kommunalt utförd hemtjänst?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:185 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:185 Rätten att välja kommunal hemtjänst

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ge de äldre kvinnor och män, som så önskar, möjlighet att välja kommunalt utförd hemtjänst.

Kommunerna har stor frihet både enligt kommunallagen och socialtjänstlagen att organisera sin verksamhet, i egen regi eller med alternativa utförare. Det är också så att oavsett hur kommunerna väljer att organisera sin verksamhet så har kommunen kvar ansvaret för att de äldre får den hjälp de behöver och har rätt till. Jag utgår från att kommunerna i samband med organisatoriska förändringar tar största möjliga hänsyn till kvaliteten och tryggheten för brukarna.

Därutöver vill jag tillägga att frågan i huvudsak berör sådana frågeställningar som utredningen Fritt val genom regeringens direktiv (dir. 2007:38) har fått i uppdrag att belysa. Regeringen vill stärka individens möjligheter till inflytande över den egna vardagen. Möjligheten att välja mellan utförare gör att den enskildes ställning stärks och att utförarnas lyhördhet för brukarnas behov och önskemål ökar. Vidgade möjligheter att välja leder till bättre tillgänglighet, bättre incitament för utveckling av kvalitet och ökad effektivitet och ger möjlighet att välja bort det man inte är nöjd med.

Regeringen vill underlätta för kommuner att införa system för mångfald och fritt val.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.