rätt till stödperson/medborgarvittne

Skriftlig fråga 1999/2000:1140 av Julin, Thomas (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-16
Besvarad
2000-06-27
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 juni

Fråga 1999/2000:1140

av Thomas Julin (mp) till socialminister Lars Engqvist om rätt till stödperson/medborgarvittne

Föräldrar inblandade i LVU-ärenden vill ibland ha en stödperson/observatör närvarande vid möten med socialtjänsten samt vid rättsliga förhandlingar. I de här sammanhangen upplever den hårt prövade familjen många gånger att det är socialtjänsten som motpart som har "makten" och då kan ett stöd av en utomstående behövas och vara av stort värde. Familjen @ den part som är utlämnad i den här sortens ärenden @ förvägras många gånger en öppen förhandling och möjlighet till önskad stödperson. Socialtjänsten begär stängda dörrar och åberopar sekretesslagen. Skälet sägs vara att hänsyn måste tas till barnet, även om det är ett mycket litet barn som inte är närvarande vid förhandlingen. I den här situationen upplever barnets familj helt begripligt att "de som har makten" begär sekretess för att skydda sig själva från en besvärande insyn.

Socialstyrelsens generaldirektör har själv påtalat den brist på utveckling som råder inom socialtjänsten i jämförelse med exempelvis vårdsektorn. Inom hälso- och sjukvården har t.ex. patienterna fått sitt inflytande stärkt under de senaste åren. Inom tvångspsykiatrin finns det i dag möjlighet att få en stödperson. Det är svårt att förstå varför motsvarande förbättring och rättssäkerhet inte införts inom socialtjänstens område.

Min fråga till socialministern är följande:

Avser ministern att verka för allas rätt till stödperson/medborgarvittnen vid kontakter med socialtjänsten samt vid rättsliga förhandlingar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1140 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 1999/2000:1140 om rätt till stödperson/medborgarvittne

Socialminister Lars Engqvist

Thomas Julin har frågat mig om jag avser att verka för allas rätt till stödperson/medborgarvittne vid kontakter med socialtjänsten samt vid rättsliga förhandlingar.

Det finns i dag ingen lagbestämmelse som hindrar en person att ha en stödperson närvarande vid möten hos socialtjänsten eller när ett ärende behandlas av socialnämnden under förutsättning att samtalet handlar enbart om klienten.

I vissa mål och ärenden enligt LVU ska enligt 39 § offentligt biträde förordnas för den som åtgärden avser och för barnets eller den unges föräldrar, om det inte måste antas att behov av biträde saknas. Exempel på sådana mål eller ärenden är omedelbart omhändertagande, ansökan om vård på grund av förhållanden i hemmet eller den unges beteende samt upphörande av pågående vård. Offentligt biträde förordnas av länsrätten antingen i samband med att ett ärende aktualiseras i länsrätten eller efter ansökan av socialnämnden under pågående utredning. Socialstyrelsen har i sina allmänna råd om tillämpningen av LVU uttalat att socialnämnderna bör se till att offentligt biträde förordnas så snart som möjligt när nämnden anser att vård utanför hemmet kan komma i fråga och LVU kan bli aktuell.

De möjligheter till stödpersoner som Thomas Julin efterlyser inom socialtjänstens arbete med omhändertaganden av barn finns redan, varför jag inte avser att vidta några ytterligare åtgärder.

Jag vill dock ta tillfället i akt att nämna att en särskild utredare för närvarande genomför en översyn av LVU m.m. bl.a. i syfte att stärka barnperspektivet och barnets rättigheter i lagen. Utredaren ska lämna sitt betänkande den 31 augusti 2000.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.