Till innehåll på sidan

rätt till stöd och anpassningsåtgärder för anställda med funktionshinder

Skriftlig fråga 2003/04:670 av Fransson, Sonja (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-02
Anmäld
2004-02-03
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-02-12
Svar anmält
2004-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga 2003/04:670

av Sonja Fransson (s) till statsrådet Hans Karlsson om rätt till stöd och anpassningsåtgärder för anställda med funktionshinder

Sedan 1999 finns en lag som förbjuder diskriminering i arbetslivet på grund av bland annat funktionshinder. För att det ska räknas som diskriminering krävs att den som anser sig diskriminerad ska kunna jämföras med en person i liknande situation. Det kan till exempel vara att personen med funktionshinder ska kunna utföra de väsentligaste uppgifterna som ingår i arbetet. Den som på grund av funktionshinder inte kan utföra de väsentligaste arbetsuppgifterna har inte sakliga förutsättningar för arbetet och är därmed inte heller diskriminerad. Genom att vidta stöd och anpassningsåtgärder kan arbetsgivaren i många fall se till att en person med funktionshinder kan utföra de väsentliga arbetsuppgifterna, det vill säga skapa en jämförbar situation. Det kan gälla förbättrad tillgänglighet, individuella arbetshjälpmedel, ändrade arbetstider eller arbetsorganisation. Arbetsgivaren är i dag skyldig att vidta skäligt stöd och skäliga anpassningsåtgärder i tre situationer: vid anställning, vid befordran och vid utbildning för befordran. Om arbetsgivaren inte vidtar stöd och anpassningsåtgärder vid dessa tillfällen gör han sig skyldig till diskriminering. Men det finns i dag inte någon skyldighet för arbetsgivaren att vidta dessa åtgärder under pågående anställning. I tilläggsdirektiven till Diskrimineringskommittén (dir. 2003:69) som antogs av regeringen i maj 2003 förklaras att frågan om stöd och anpassningsåtgärder under pågående anställning ska utredas i särskild ordning. Regeringen har dock ännu inte lagt något förslag i frågan eller tillsatt någon utredning. Med detta som bakgrund önskar jag fråga:

När avser ministern att utreda frågan om arbetsgivarens skyldighet att vidta stöd och anpassningsåtgärder under pågående anställning?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:670 besvarad av

den 12 februari

Svar på fråga 2003/04:670 om rätt till stöd och anpassningsåtgärder för anställda med funktionshinder

Statsrådet Hans Karlsson

Sonja Fransson har frågat mig när jag avser att utreda frågan om arbetsgivarens skyldighet att vidta stöd- och anpassningsåtgärder under pågående anställning.

Regeringen konstaterade i propositionen 2002/03:65 Ett utvidgat skydd mot diskriminering att gällande rätt innehåller en omfattande reglering av arbetsgivares skyldigheter att vidta stöd- och anpassningsåtgärder eller motsvarande insatser i ett bestående anställningsförhållande. Det ifrågasattes dock i propositionen om de regler som finns fullt ut kan anses genomföra EG-rättens krav, särskilt vad gäller möjligheten för en enskild att få rätten till stöd- och anpassningsåtgärder prövad. Det vore också en fördel om en arbetsgivares skadeståndssanktionerade skyldigheter i fråga om stöd- och anpassningsåtgärder både vid anställningen och i bestående anställningsförhållande hölls samlade i en och samma lagstiftning. Regeringen konstaterade att en grundligare analys behövs i frågan och därför föreslogs inte någon ändring av den gällande regleringen. Regeringen förklarade sin avsikt att fortsätta beredningen av frågan och att återkomma med förslag om hur arbetsgivares skyldigheter i fråga om stöd- och anpassningsåtgärder under pågående anställning ska regleras.

Arbetet med att utreda dessa frågor pågår för närvarande inom Näringsdepartementet.

I frågan hänvisas till tilläggsdirektiven till Diskrimineringskommittén (dir. 2003:69) som antogs av regeringen i maj 2003. I direktiven förklaras att frågan om stöd- och anpassningsåtgärder under pågående anställning ska utredas i särskild ordning. Detta omnämns som en upplysning om att vissa diskrimineringsfrågor inte omfattas av Diskrimineringskommitténs omfattande uppdrag. En fördel med att utreda frågan om stöd- och anpassningsåtgärder särskilt är att möjligheten ökar att få nya regler i kraft tidigare än vad som skulle bli fallet om kommitténs arbete avvaktas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.