Rätt till fortsatt ersättning

Skriftlig fråga 2016/17:1553 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-07
Överlämnad
2017-06-08
Anmäld
2017-06-09
Sista svarsdatum
2017-06-14
Svarsdatum
2017-06-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

När en sjukskriven arbetstagare har varit sjukskriven i 180 dagar ska dennes rätt till fortsatt ersättning omprövas av Försäkringskassan. Detta görs i enlighet med rehabiliteringskedjan, och omprövningen ska utgå från den försäkrades arbetsförmåga. I praktiken innebär detta att den försäkrades förutsättningar prövas mot en arbetsmarknad som i realiteten inte finns. Försäkringskassans ansvar är att utreda arbetsförmågan, men det som i verkligheten utreds är de medicinska förutsättningarna för arbete. Detta innebär att Försäkringskassan helt enkelt överprövar läkarnas medicinska bedömningar. Frågan prövades i Högsta förvaltningsdomstolen 2008 (RÅ 2008 ref. 15). Där klargör domstolen hur begreppet normalt förekommande arbete ska tillämpas av Försäkringskassan. I dagsläget tillämpar dock inte Försäkringskassan det som domstolen har beslutat. 

Min fråga till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll är:

 

Är ministern beredd att vidta några åtgärder, t.ex. lagstiftning, för att de riktlinjer som har slagits fast i rättspraxis ska få genomslagskraft i Försäkringskassans tillämpning?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1553 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/03488/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1553 av Hans Hoff (S) Rätt till fortsatt ersättning

Hans Hoff har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder, t.ex. lagstiftning, för att de riktlinjer som har slagits fast i rättspraxis ska få genomslagskraft i Försäkringskassans tillämpning.

Närmare bestämt gäller frågan tillämpningen av bedömningen av en försäkrads arbetsförmåga efter dag 180 i en sjukperiod. När Försäkringskassan bedömer om arbetsförmågan är fortsatt nedsatt då en sjukperiod pågått i 180 dagar så ska de också beakta om den försäkrade kan försörja sig genom ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete eller genom annat arbete som är tillgängligt för den försäkrade.

Hans Hoff menar att Försäkringskassans tillämpning inte sker i enlighet med gällande rättspraxis. Försäkringskassan ska självklart tillämpa gällande lagstiftning. Om Försäkringskassans tillämpning avviker från rättspraxis ska detta också korrigeras genom de allmänna domstolarna. Det finns också ett allmänt ombud hos Försäkringskassan som kan överklaga Försäkringskassans beslut i syfte att åstadkomma en enhetlig och korrekt tillämpning av försäkringen.

Regeringen följer självfallet ständigt utvecklingen av sjukförsäkringen. En del i detta är att rätta till de eventuella brister i lagstiftningen som uppdagas. För närvarande bereds exempelvis ett förslag som syftar till att försäkrade inte ska få retroaktiva, negativa beslut om sjukpenning. Det är ett viktigt och ständigt pågående arbete som är en central del för att nå regeringens mål om en trygg, effektiv och mänsklig sjukförsäkring.

Stockholm den 19 juni 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.