Rätt till abort

Skriftlig fråga 2015/16:452 av Christina Örnebjär (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-07
Överlämnad
2015-12-07
Anmäld
2015-12-08
Svarsdatum
2015-12-16
Sista svarsdatum
2015-12-16
Besvarad
2015-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Rätten till abort är en fråga om liv och död. Den synen delas med den rödgröna regeringen, som i sin feministiska utrikespolitik har satt upp som mål att arbeta för att förbättra kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter världen över.

I El Salvador är situationen för flickor och kvinnor kritisk sedan en lag som totalförbjuder abort fått genomslag. Inte ens om kvinnans liv eller hälsa är akut hotad tillåts hon att ta bort fostret ur sin egen kropp.

Det gäller även om graviditeten är en följd av våldtäkt eller incest. Lyckas en kvinna få tag på sjukvårdspersonal som utför aborten kan både patient och läkare dömas till långa fängelsestraff. Enligt Amnesty Internationals rapport misstänkliggörs också kvinnor som får missfall. I vissa fall har detta lett till åtal och morddom.

Det är en livsfarlig politik. Abortförbud leder inte till att abort försvinner, utan till att ingrepp utförs under osanitära förhållanden och inte sällan av okunniga personer.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka besked kommer utrikesminister Margot Wallström att avkräva regeringen i El Salvador vad gäller kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:452 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:452 av Christina Örnebjär (L) Rätt till abort

Christina Örnebjär har frågat mig vilka besked jag kommer att avkräva regeringen i El Salvador vad gäller kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter.

Jag delar Christina Örnebjärs syn vad gäller det mycket bekymmersamma läget för flickor och kvinnor i El Salvador till följd av förbudet mot abort. Regeringen tar regelbundet upp frågan vid möten med företrädare för El Salvadors regering. Likaså lämnade Sverige en rekommendation om abort vid FN:s senaste ländergranskning (UPR) av El Salvador den 27 oktober 2014. I rekommendationen framfördes att El Salvador bör se över abortlagstiftningen i syfte att beakta situationer där graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest eller där kvinnans liv är hotat. Sverige lämnade också en rekommendation om att El Salvador bör säkerställa att kvinnor har tillgång till säker medicinsk och reproduktiv hälsovård.

Regeringens agerande i internationella sammanhang i abortfrågan vägleds bland annat av den nyligen antagna handlingsplanen för feministisk utrikespolitik. Där anges att utrikesförvaltningen ska främja de reproduktiva rättigheterna genom att verka för ett långsiktigt förebyggande av oönskade tonårsgraviditeter, en ökad tillgång till allsidig sexualundervisning, preventivmedel och rådgivning även för ogifta och unga personer, samt lagliga och säkra aborter. Sverige är och kommer fortsätta att vara ett av de länder som starkast står upp för jämställdhet och SRHR inom EU och i andra internationella sammanhang.

För att stärka arbetet kring säker och laglig abort ger Sverige genom Sida sedan länge stöd till flera internationella organisationer, däribland Ipas (International Pregnancy Advisory Services), som i över 40 år arbetat med att främja kvinnors och flickors rätt till säkra och lagliga aborter runt om i världen. I det regionala programmet i Centralamerika, i vilket El Salvador ingår, arbetar Ipas bland annat med att medvetandegöra jurister, domare och polis om omfattningen och konsekvenserna av osäkra aborter, om abortlagar samt om MR-konventioner och ramverk för att därigenom förbättra förutsättningarna för kvinnor att få tillgång till säker abort.

Stockholm den 16 december 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.