Rätt att teckna försäkring utan diskriminering

Skriftlig fråga 2008/09:984 av Frid, Egon (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-05-27
Anmäld
2009-06-01
Besvarad
2009-06-03
Svar anmält
2009-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 maj

Fråga

2008/09:984 Rätt att teckna försäkring utan diskriminering

av Egon Frid (v)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Enligt en artikel i Expressen den 13 maj med rubriken ”Anna, 26, vägde för mycket för en försäkring” kan en överviktig person nekas att teckna sjukdoms- och livförsäkring. En sjukförsäkring ska ge ersättning om en sjukdom leder till bestående invaliditet. Ersättning lämnas för medicinsk eller ekonomisk invaliditet. Livförsäkring är en personförsäkring där utbetalning av ersättning är beroende av en eller flera personers liv. Syftet med en livförsäkring är i regel att trygga de efterlevandes ekonomi efter den försäkrades död eller att bereda den försäkrade en tryggad ålderdom i fall av lång levnad. I båda försäkringarna är försäkringsgivarens åtaganden knutna till försäkringstagarens liv, hälsa, ålder eller arbetsförmåga.

Enligt artikeln nekades en fullt frisk kvinna i 26-årsåldern att teckna sjukdoms- och livförsäkring med hänvisning till hennes vikt trots att hon inte hade några symtom på sjukdom. Att kvinnan i fråga nyligen genomgått en graviditet påverkade inte försäkringsbolagets bedömning.

Min fråga till integrations- och jämställdhetsministern är:

Avser ministern att agera för att alla grupper av människor ska garanteras rätten att teckna försäkringar utan diskriminerande bedömningar som hänvisar till sjukdomar och besvär som exempelvis övervikt?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:984 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 3 juni

Svar på fråga

2008/09:984 Rätt att teckna försäkring utan diskriminering

Justitieminister Beatrice Ask

Egon Frid har frågat integrations- och jämställdhetsministern om hon avser att agera för att alla människor ska garanteras rätten att teckna försäkringar utan diskriminerande bedömningar som hänvisar till sjukdomar och besvär, till exempel övervikt. Han har hänvisat till uppgifter i media att en fullt frisk kvinna har nekats att teckna en sjuk- och livförsäkring med hänvisning till sin vikt trots att hon inte hade några sjukdomssymtom.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Privata sjuk- och livförsäkringar fyller en viktig funktion i samhället som komplement till det skydd de offentliga trygghetssystemen erbjuder. Jag delar därför Egon Frids uppfattning att det är av stor vikt att det inte förekommer diskriminering vid försäkringsbolagens bedömning av om en försäkring ska få tecknas eller inte. Detta synsätt kommer även till uttryck i försäkringsavtalslagen. Ett försäkringsbolag får enligt lagen inte vägra någon att teckna en personförsäkring som bolaget normalt tillhandahåller andra på marknaden, om det inte finns särskilda skäl i det enskilda fallet. Ett sådant särskilt skäl är att det finns en ökad risk för framtida försäkringsfall. Att en person har en förhöjd risk för sjukdom kan alltså innebära att ett försäkringsbolag har rätt att vägra att erbjuda en sjukförsäkring.

Det finns inte några regler om hur själva riskbedömningen ska gå till, till exempel angående vilka faktorer som får påverka bedömningen. Skälen till detta är bland annat att förhållandena varierar mycket från fall till fall och att den medicinska kunskapen om olika riskfaktorer ständigt utvecklas. En omständighet som i dag anses vara en riskfaktor för framtida sjukdom behöver inte vara det i morgon. Om just övervikt medför en ökad risk för framtida försäkringsfall ska alltså bedömas utifrån vilken typ av försäkring som ansökan avser och vad den medicinska forskningen har att upplysa om riskerna.

Det försäkringsbolag som anser att det finns särskilda skäl att vägra försäkring måste även tydligt motivera sitt ställningstagande. Detta är viktigt för att kunna bedöma om beslutet är sakligt grundat. Den som anser att ett försäkringsbolag har gjort en felaktig riskbedömning kan – utöver att vända sig till ett annat försäkringsbolag – få saken prövad i domstol.

Även om jag inte kan utesluta att det i enskilda fall förekommer problem på området är min uppfattning att regelverket i grunden är väl avvägt. Jag avser därför inte att vidta någon åtgärd.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.