rätt att ta del av offentlig information

Skriftlig fråga 2002/03:846 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-28
Anmäld
2003-04-28
Besvarad
2003-05-07
Svar anmält
2003-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2002/03:846

av Jörgen Johansson (c) till statsrådet Pär Nuder om rätt att ta del av offentlig information

Vårpropositionen innehåller uppgifter som är intressanta för många grupper i samhället. Särskilt intressant kan det vara för dem som har ett speciellt band till samhället, exempelvis på grund av handikapp, för att bevaka eventuella förändringar som påverkar den egna situationen. Som vårpropositionen presenteras i dag, via Internet, ges inte den tillgängligheten till alla grupper i samhället.

Regeringen presenterar propositionen i pdf-form via riksdagens hemsida. Den formen är utformad så att exempelvis synskadade och dyslektiker inte har möjlighet att läsa texten. I dag förekommande läshjälpmedel för dessa grupper kan inte läsa text i pdf-form. De hjälpmedel som finns på marknaden är utformade att klara texter i World-format. Resultatet blir att dessa handikappgrupper utestängs från en information som direkt kan påverka deras situation. Möjligheten att via sin medborgerliga rätt att i tid kunna bedriva opinion mot ett förslag som de upplever som negativt undanröjs genom denna enkla presentationsform. Att pdf-formen kan ge en glättad framtoning av ett svårt ämne får inte undanröja utsatta gruppers möjlighet att delta i samhällsdebatten!

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att göra för att erbjuda alla lika rätt i samhället att ta del av offentlig information?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:846 besvarad av

den 7 maj

Svar på fråga 2002/03:846 om rätt att ta del av offentlig information

Statsrådet Berit Andnor

Jörgen Johansson har frågat statsrådet Pär Nuder vad han avser att göra för att erbjuda alla lika rätt i samhället att ta del av offentlig information. Bakgrunden till frågan är att regeringens vårproposition inte finns publicerad i ett format som är tillgängligt för synskadade personer eller för personer med dyslexi på riksdagens hemsida. Frågan har överlämnats till mig för att besvaras.

Regeringen är inte ansvarig för hur vårpropositionen publiceras på riksdagens hemsida. Däremot är regeringen naturligtvis ytterst ansvarig för tillgängligheten till vårpropositionen och övriga propositioner som publiceras på regeringens hemsida, www.regeringen.se.

Det PDF-format som nu används på regeringens hemsida har brister ur tillgänglighetssynpunkt och jag håller med Jörgen Johansson om att detta måste åtgärdas för att ge alla lika möjligheter att ta del av offentlig information. Enligt förordningen (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av handikappolitiken ska myndigheterna särskilt verka för att deras information är tillgänglig för personer med funktionshinder. Förordningen gäller även Regeringskansliet där det pågår arbete för att åtgärda bristerna som finns när det gäller tillgänglighet till information för personer med funktionshinder.

Handikappombudsmannen har på regeringens uppdrag tagit fram riktlinjer för vad som krävs för en tillgänglig statsförvaltning. Dessa riktlinjer presenterades vid en konferens för drygt en vecka sedan, den 24 april. Riktlinjerna är utformade för att kunna användas av alla myndigheter och är en vägledning för myndigheternas arbete för att göra sin verksamhet tillgänglig. Riktlinjerna innehåller bland mycket annat vägledning vad gäller tillgängliga format och versioner vid användning av IT-tekniken. Genom att uppgradera Acrobatprogrammet är det möjligt att skapa PDF-filer som är tillgängliga för synskadade personer. Likaså är det möjligt att göra hemsidans innehåll tillgängligt för personer med funktionshinder genom att förändra webbplatsens uppbyggnad, det vill säga anpassa gränssnitt och navigation efter målgrupp samt att införa talsyntes på webbplatsen. Ett sådant arbete har initierats inom Regeringskansliet.

Regeringskansliet avser att följa Handikappombudsmannens riktlinjer och tillgänglighetsanpassa webbplatsen i enlighet med W 3 C (World Wide Web Consortium) riktlinjer WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Webbplatsen www.regeringen.se kommer att byggas om och tillgänglighetsanpassas under 2003. En ny webbplats beräknas lanseras i början av år 2004.

En ny version av Acrobat kommer att installeras och samtidigt initieras ett arbete där övriga nödvändiga programvaror identifieras och testas för att göra kommande propositioner tillgängliga för personer med funktionshinder.

Regeringen avser också att följa upp andra myndigheters arbete med att göra den offentliga informationen tillgänglig för personer med funktionshinder genom uppdrag till Handikappombudsmannen. En första avrapportering kommer att ske under hösten 2003.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.