rätt att reklamera högre utbildning

Skriftlig fråga 1999/2000:1118 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-13
Besvarad
2000-06-26
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 1999/2000:1118

av Helena Bargholtz (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om rätt att reklamera högre utbildning

Riksdagen har under våren fattat beslut om kvalitetsutveckling i högskolan. Högskoleverket ska utvärdera kvaliteten i all högskoleutbildning och forskarutbildning vart sjätte år. En kvalitetsutvärdering kan leda till att en utbildning bedöms vara icke högskolemässig och leda till indragna examensrättigheter. Detta har redan skett bl.a. vid Växjö universitet och Mälardalens högskola. Vi folkpartister är positiva till kvalitetsutvärderingar och har t.o.m. föreslagit att det ska ske vart tredje år. Då kan ju undermåliga utbildningar rättas till snabbare.

Ungdomar som påbörjar en högskoleutbildning investerar mycket tid och pengar. Därför blir, naturligt nog, besvikelsen mycket stor hos ungdomar, och deras föräldrar, när det visar sig att de genomgår en undermålig utbildning. En del får inte ut någon examen alls, andra får en examen av tvivelaktigt värde. Hur ser en arbetsgivare på en student som fått en examen från en högskola, där examensrättigheterna dras in följande termin?

Principen när det gäller ett statligt universitet eller en statlig högskola borde enligt min mening vara att studenterna ska ha rätt att reklamera en utbildning som inte håller vad som lovats. De borde kanske kunna begära att studielånen ska skrivas av, med det antal terminer som de måste läsa extra för att komma upp på rätt nivå i sin utbildning.

Jag vill därför fråga utbildningsminister Thomas Östros:

Är utbildningsministern beredd att verka för att studenter som genomgått en icke högskolemässig utbildning kan hållas ekonomiskt skadeslösa?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1118 besvarad av

den 21 juni

Svar på fråga 1999/2000:1118 om rätt att reklamera högre utbildning

Utbildningsminister Thomas Östros

Helena Bargholtz har frågat mig om jag är beredd att verka för att studenter som genomgått en icke högskolemässig utbildning kan hållas ekonomiskt skadeslösa.

Regeringen har lagt ett förslag på riksdagens bord som har bifallits av riksdagen och som innebär att vi kommer att ha ett av Europas mest ambitiösa system för kvalitetsutvärdering av den högre utbildningen. En samlad bild av utbildningens kvalitet i förhållande till målen kräver att såväl förutsättningar som genomförande och resultat granskas ur ett brett perspektiv. Förutom återkommande granskningar av lärosätenas kvalitetssäkring ska ämnes- och programutvärderingar göras av samtliga utbildningar för generella examina och yrkesexamina, inklusive forskarutbildningen. Dessa utvärderingar kommer även att omfatta prövningar av examenstillstånd. Syftet med ämnes- och programutvärderingarna, som ska genomföras av Högskoleverket och vara periodiskt återkommande, är att medverka till att studenterna oberoende av var i landet de studerar ska kunna garanteras utbildning av god kvalitet. Det är även viktigt att svensk högskoleutbildning står sig väl i en internationell konkurrens.

En promemoria som har utarbetats inom Utbildningsdepartementet, Kvalitetssäkring och examenstillstånd i högskolan (Ds 2000:25), är nu ute på remiss. I promemorian föreslås bl.a. en uttrycklig reglering av förutsättningarna både för att bevilja examenstillstånd och för att återkalla ett tillstånd inom grundutbildningen. Vidare föreslås i nämnda promemoria att om kvaliteten i utbildningen inte förbättras på en högskola som erhållit kritik för bristande kvalitet, riskerar lärosätet att förlora examenstillståndet för berörd utbildning. En högskola ska alltid ges möjlighet till rättelse innan ett återkallande kan bli aktuellt. Högskolan måste få möjlighet att under rimlig tid åtgärda de brister som har framkommit.

Ett beslut om återkallande av ett examenstillstånd får långtgående konsekvenser, i synnerhet för studenterna. Givetvis ska studenternas intressen särskilt beaktas, när det beslutas att en högskola inte längre får utfärda en examen.

Om Högskoleverket eller regeringen beslutar att ett examenstillstånd ska återkallas, innebär det till att börja med ett stopp för fortsatt antagning till den berörda utbildningen. Ett beslut om att återkalla examenstillståndet innebär också att de studenter som har påbörjat utbildningen och som drabbas har rätt till omedelbara åtgärder från lärosätets sida. Det kan exempelvis handla om att lärosätet måste samarbeta med ett annat lärosäte för att få tillgång till adekvata lärarresurser. Genom denna rätt till åtgärder får studenterna i Sverige en stark ställning och kan ställa krav på högskolan. Studenterna kan också begära överflyttning till ett annat lärosäte med motsvarande utbildning. För dessa studenter gäller nuvarande bestämmelser om tillgodoräknande av kurs. Genom att på detta sätt reglera studenternas rättigheter när ett examenstillstånd återkallas, bör några ekonomiska skadeverkningar inte behöva uppkomma för studenterna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.