Till innehåll på sidan

Ratificering av Europarådets konvention mot människohandel

Skriftlig fråga 2006/07:1254 av Acketoft, Tina (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-25
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2007-05-28
Besvarad
2007-06-07
Svar anmält
2007-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 maj

Fråga

2006/07:1254 Ratificering av Europarådets konvention mot människohandel

av Tina Acketoft (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

En av Europarådets viktigaste uppgifter är att garantera och skydda de mänskliga rättigheterna i medlemsstaterna. Våld mot kvinnor är i grunden en fråga om mänskliga rättigheter och staterna är därför skyldiga att göra sitt yttersta för att förhindra och skydda kvinnor från sådant våld, samt att ställa förövarna inför rätta. En extrem form av våld mot kvinnor är handeln med kvinnor och barn över gränserna. Sverige har varit relativt framgångsrikt i arbetet mot människohandel med lagstiftning och en aktiv debatt. Men mer behöver göras.

Den 16 maj 2005 tillkom därför Europarådets konvention mot människohandel som ett led i det gemensamma arbetet mot människohandel. Hittills har dock endast sju länder ratificerat konventionen. Sverige tillhör inte dessa.

Under 2008 kommer Sverige att ta över ordförandeskapet i Europarådet, varför den svenska regeringen får ett särskilt ansvar att driva frågan om människohandel in i det framtida arbetet. Att det finns ett behov av fortsatta gemensamma åtgärder framgår tydligt i rapporter från myndigheter och frivilligorganisationer. Som ett led i att tydligt markera Sveriges ställningstagande frågar jag därför ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för en skyndsam svensk ratificering av Europarådets konvention mot människohandel?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1254 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 juni

Svar på fråga

2006/07:1254 Ratificering av Europarådets konvention mot människohandel

Justitieminister Beatrice Ask

Tina Acketoft har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för en skyndsam svensk ratificering av Europarådets konvention om åtgärder mot människohandel.

Låt mig börja med att säga att jag ser kampen mot människohandel som en mycket viktig fråga och jag är övertygad om att ett stärkt internationellt samarbete är nödvändigt för att nå ytterligare framgång på detta område.

Den 20 december 2005 beslutade den dåvarande regeringen om direktiv till en översyn av bestämmelsen om människohandelsbrott med mera. Utredningsuppdraget var mycket omfattande. I uppdraget ingick att analysera frågan om Sveriges tillträde till Europarådets människohandelskonvention och vilka lagändringar som i så fall kan krävas. Uppdraget skulle redovisas senast den 30 juni 2007. Den 6 juli 2006 beslutade, likaledes den dåvarande regeringen, om tilläggsdirektiv till utredaren. Utredaren ska nu också överväga behovet av komplettering av bestämmelserna om uppehållstillstånd för att tillgodose det skydd i Sverige som vittnen eller målsägande i mål om människohandel eller närliggande brott kan ha. Utredningstiden förlängdes samtidigt till den 31 oktober 2007. Utredningen har nyligen begärt förlängd tid för att slutföra uppdraget och motiverat sin begäran med bland annat att arbetet med konventionen visat sig tidskrävande. Enligt utredningen kommer en förlängning att ägnas åt bland annat frågan om vilka lagstiftningsåtgärder som krävs för ett svenskt tillträde till konventionen.

Att i detta skede bryta ut analysen av Europarådskonventionen ur utredningens arbete är inte ett effektivt sätt att komma framåt i denna fråga. Däremot kan jag försäkra Tina Acketoft om att jag ska göra vad jag kan för att handläggningen i Regeringskansliet inte ska dra ut på tiden när utredaren har lämnat sitt betänkande. Jag vill tillägga att det samtidigt inom Regeringskansliet pågår ett intensivt arbete med en mängd olika åtgärder mot människohandel.

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.