Rasistiskt våld i skolorna

Skriftlig fråga 2007/08:1162 av Krantz, Tobias (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-04-25
Inlämnad
2008-04-25
Besvarad
2008-04-30
Svar anmält
2008-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 april

Fråga

2007/08:1162 Rasistiskt våld i skolorna

av Tobias Krantz (fp)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Rasistiskt våld och mobbning med rasistiska förtecken förekommer på många skolor i Jönköpings län. I en enkät som Sveriges Radio Jönköping nyligen har genomfört uppger 15 procent av högstadie- och gymnasieskolorna att de i år eller förra året har haft rasistiskt våld eller hot på skolan (SR Jönköping den 24 april 2008).

Det finns tyvärr goda skäl att anta att Jönköpings län på intet sätt utgör ett undantag. Det rasistiska våldet, hoten och mobbningen är en del av vardagen på alltför många skolor runt om i Sverige. Det är en självklarhet att alla elever, oavsett etnisk bakgrund, ska känna sig trygga i skolan.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta i syfte att stävja rasistiskt våld och hot samt mobbning med rasistiska förtecken i skolorna, bland annat i Jönköpings län.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1162 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 30 april

Svar på fråga

2007/08:1162 Rasistiskt våld i skolorna

Utbildningsminister Jan Björklund

Tobias Krantz har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att stävja rasistiskt våld och hot samt mobbning med rasistiska förtecken i skolorna. Jag delar helt Tobias Krantz uppfattning att alla elever oavsett etnisk bakgrund ska känna sig trygga i skolan.

Lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever tydliggör att huvudmannen ska vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för trakasserier och annan kränkande behandling. Om huvudmannen för verksamheten, rektorn eller annan personal får kännedom om att ett barn eller en elev i verksamheten anser sig ha blivit utsatt för trakasserier eller annan kränkande behandling ska huvudmannen utreda omständigheterna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra fortsatta trakasserier eller annan kränkande behandling.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att förbättra tryggheten i skolan. Skollagen har ändrats så att kommunen får frångå vårdnadshavarens önskemål om att placera ett barn i en viss skola om det är nödvändigt med hänsyn till övriga elevers trygghet och studiero.

Regeringen har även gett Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att sammanställa och kartlägga forskningsbaserade metoder och åtgärder mot mobbning. Metodernas effekter ska vara systematiskt utvärderade. Utifrån kartläggningen ska myndigheten utforma en utbildningssatsning riktad till kommuner och skolor.

Slutligen behövs ett aktivt arbete ute på skolorna kring skolans värdegrund för att kunna förebygga intolerans och hot.

Intressenter

Frågeställare

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.