Rapporteringsskyldighet för farligt avfall

Skriftlig fråga 2021/22:1106 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-16
Överlämnad
2022-02-17
Anmäld
2022-02-18
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23
Besvarad
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

År 2020 kom nya regler från Naturvårdsverket som sa att en digital registrering i avfallsregistret ska göras varje gång en transport av farligt avfall görs. Detta innebar en pålaga till den redan existerande anteckningsskyldigheten.

 

Omfattas gör bland annat jord- och skogsbruksverksamheter som exempelvis producerar, transporterar och samlar in farligt avfall, och som senast två dagar efter aktuell transport måste anmäla denna till det digitala avfallsregistret. Är verksamheten tillståndspliktig omfattas den även av tidigare anteckningsskyldighet, vilket gör denna digitala rapporteringsskyldighet till ytterligare en administrativ börda för aktuella verksamheter. Några som ofta är enmansföretag – en grupp som drabbas extra hårt av pålagor likt dessa.

En digital rapportering ovanpå en anteckningsskyldighet kan enbart ses som onödig byråkrati. En bransch som redan står inför utmaningar ska inte av staten bli påtvingade ytterligare krav som innebär förlust i tid och pengar.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att miljönyttan med den utökade rapporteringsskyldigheten står i proportion till den administrativa bördan?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1106 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)


Svar på fråga 2021/22:1106 av John Widegren (M)
Rapporteringsskyldighet för farligt avfall

John Widegren har frågat mig om vad jag och regeringen gör för att säkerställa att miljönyttan med den utökade rapporteringsskyldigheten står i proportion till den administrativa bördan.

Vikten av en fungerande tillsyn över hanteringen av avfall i allmänhet och farligt avfall i synnerhet har illustrerats av flera uppmärksammade fall under de senaste åren. Att skapa ordning och reda på avfallshanteringen är en prioriterad fråga för regeringen. Detta utan att skapa en omotiverat hög administrativ börda för företagen.

Kravet på att uppgifter om hanteringen av farligt avfall ska rapporteras till Naturvårdsverkets avfallsregister trädde i kraft i november 2020. Bestämmelserna syftar till att skapa en spårbarhet i flödet av farligt avfall och tillhandahålla ytterligare ett verktyg för tillsynsmyndigheterna. Bestämmelserna genomför krav i avfallsdirektivet. Naturvårdsverket har fått särskilda medel för att inrätta ett effektivt system och göra det så användarvänligt som möjligt.

Som annan lagstiftning kan även dessa bestämmelser så småningom behöva utvärderas utifrån vad som var tänkt att uppnås. En sådan utvärdering skulle i så fall kräva att systemet hunnit vara på plats under tillräckligt lång tid för att slutsatser ska kunna dras. Eventuella ändringar som följd av en sådan utvärdering förutsätter även att EU-lagstiftningen medger det.

Stockholm den 23 februari 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.