radonhalt i vattenverk

Skriftlig fråga 1999/2000:680 av Ek, Lena (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-10
Anmäld
2000-03-14
Besvarad
2000-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 mars

Fråga 1999/2000:680

av Lena Ek (c) till miljöminister Kjell Larsson om radonhalt i vattenverk

Radon, dvs. uran som sönderfallit till radium vilket därefter sönderfallit till radongas, finns överallt i marken. Gasen sönderfaller i radioaktiva metallatomer. Vid sönderfallet bildas strålning. Att andas in radongas kan skada oskyddade celler i människokroppen. Farligheten för människor är beroende av strålningsgraden och exponeringstiden.

Därför finns gränsvärden för bostäder (400 Bq/kbm luft respektive 200 Bq för lägenheter byggda efter 1983) och för arbetsplatser (400 Bq/kbm luft).

Enligt tidningen Ny teknik beräknas 900 miljoner människor per år dö i lungcancer relaterad till radon. Regeringens miljömål innebär därför en allmän sänkning till gränsvärdet 200 Bq/kbm luft.

Samma tidning redovisar också att halten i flera vattenverk överstiger gränsvärdet för arbetsplatser med upp till 100 gånger! Yrkesinspektionen har hittat värden på över 35 000 Bq/kbm luft.

Min fråga blir därför:

Vad avser miljöministern vidta för åtgärder för att minska radonhalten i vattenverk?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:680 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 1999/2000:680 om radonhalt i vattenverk

Statsrådet Mona Sahlin

Lena Ek har frågat miljöministern om vilka åtgärder han avser att vidta för att minska radonhalten i vattenverk. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Radonet från vattenverket utgör inte någon fara för allmänheten. Däremot kan fara finnas för dem som arbetar på platsen.

Yrkesinspektionen har på flera håll konstaterat höga värden för radon i vattenverk. Frågan har uppmärksammats inom Arbetarskyddsverket och brev om frågan har gått ut till samtliga yrkesinspektionsdistrikt. Tillsynsinsatserna har därefter intensifierats, bl.a. har Yrkesinspektionen i Luleå genomfört ett särskilt projekt angående denna fråga. De lokaler där de höga värdena förekommer är visserligen inte permanenta arbetslokaler men problemet är ändå allvarligt. Regler om exposition för radon i arbetet finns i Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om hygieniska gränsvärden.

Med hänsyn till de insatser som görs av Arbetarskyddsverket anser jag inte att det finns behov av ytterligare åtgärder från regeringens sida.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.