Radiobunkern i Boden

Skriftlig fråga 2009/10:28 av Pettersson, Leif (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-09-23
Anmäld
2009-09-24
Besvarad
2009-09-30
Svar anmält
2009-10-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Fråga

2009/10:28 Radiobunkern i Boden

av Leif Pettersson (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

I Boden finns den byggnad som utgör starten för radiosändningar i Sverige, den så kallade radiobunkern. Verksamheten vid denna plats startade 1914 och motivet då var att under brinnande världskrig hålla kontakten mellan den för försvaret av norra Sverige så viktiga Bodens fästning och försvarsledningen i Stockholm. År 1921 skickades också den första rundradiosändningen ut från denna plats. Det skedde i samband med Gustav V:s besök i Luleå för att fira stadens 300-åriga stadsprivilegier.

Nu hotas denna historiskt värdefulla byggnad och mastområdet kring denna av rivning. Fortifikationsförvaltningen äger området och avser att riva. Detta får inte ske då för Sverige unika miljöer och byggnader i så fall kommer att gå förlorade.

Jag vill därför fråga kulturministern:

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att de för kulturarvet viktiga militärhistoriska miljöerna som radiobunkern i Boden ska bevaras till eftervärlden?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:28 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

den 30 september

Svar på fråga

2009/10:28 Radiobunkern i Boden

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Leif Pettersson har frågat mig vad som kommer att göras för att de för kulturarvet viktiga militärhistoriska miljöerna, som radiobunkern i Boden, ska bevaras till eftervärlden.

Att Sveriges militärhistoriska arv bevaras, används och utvecklas är viktigt för att vi ska förstå det historiska sammanhang som format vårt samhälle. Militärhistoriska miljöer runt om i landet berättar om Sveriges utveckling och är viktiga pedagogiska verktyg för att skapa intresse och förståelse för kulturarv och historia, till exempel bland barn och unga. Regeringen genomför ambitiösa satsningar som syftar till att detta arv ska tas till vara i samhället, till exempel inom ramen för nätverket Sveriges militärhistoriska arv och genom den aktuella utbyggnaden av Flygvapenmuseum i Linköping.

Militärhistoriska kulturmiljöer runt om i landet har inventerats och värderats av ansvariga myndigheter, varefter beslut om en rad statliga byggnadsminnen fattats. Det vilar på myndigheterna att bedöma om radiobunkern i Boden eller andra militärhistoriska kulturmiljöer har ett så stort kulturhistoriskt värde att de bör förklaras för statliga byggnadsminnen och om så anses vara fallet inkomma med förslag till regeringen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.