räddningsinsatser i Västsverige

Skriftlig fråga 1998/99:867 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-08-23
Besvarad
1999-08-31
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:867 av Inger René (m) till försvarsministern om räddningsinsatser i Västsverige

den 23 augusti

 

Den kraftiga branden ombord på Prinsesse Ragnhild kunde ha blivit en katastrof - över tusen passagerare fick gå i livbåtar och flottar - men kompetenta räddningsinsatser och gynnsamma väderförhållanden förhindrade en tragedi.

Kompetens hos räddningstjänsten till sjöss kommer avsevärt att försämras om ÖB:s planer av nedläggning av helikopterdivisionen på Säve genomförs.

Göteborg är Nordens största hamn och totalt sett görs 70 % av anlöpen till svenska hamnar på västkusten. Stora volymer miljöfarligt gods transporteras till den petrokemiska industrin i Göteborg, Stenungsund och Brofjorden.

Snabba utryckningsinsatser som utan tidsfördröjning når nödställda är det som kan bli avgörande för att förhindra en katastrof.

 

Vilka åtgärder avser försvarsministern vidta för att bibehålla en fortsatt effektiv beredskap för räddningsinsatser i Västsverige?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:867 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:867 om räddningsinsatser i Västsverige
    Försvarsminister Björn von Sydow

den 31 augusti

 

Inger René har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bibehålla en fortsatt effektiv beredskap för räddningsinsatser i Västsverige. Bakgrunden till Inger Renés fråga är räddningstjänstinsatserna vid branden ombord på passagerarfärjan Prinsesse Ragnhild i juli i år.

Sjöfartsverket är enligt räddningstjänstlagen (1986:1102) ansvarigt för sjöräddningstjänsten. Enligt samma lag är en statlig eller kommunal myndighet skyldig att med personal och egendom delta i en räddningsinsats på anmodan av räddningsledaren. För att kunna upprätthålla beredskap för sjöräddningstjänsten har Sjöfartsverket avtal med Försvarsmakten om helikopter i beredskap, bl.a. i Säve i Göteborg.

Vid branden ombord på Prinsesse Ragnhild medverkade Försvarsmakten i arbetet med bl.a. stabsfunktioner, helikoptrar och fartyg. Insatserna bestod bl.a. av evakuering av passagerare, transporter av bl.a. räddningstjänstens s.k. RITS-styrkor, samordning av verksamheten mellan Försvarsmakten, polisen, kommunen och rederiet, registrering i land av passagerarna samt utspisning. Även om någon slutlig utvärdering ännu inte har genomförts kan jag konstatera att Försvarsmakten gjorde mycket goda insatser vid denna olycka.

Inom Regeringskansliet förbereds för närvarande regeringens särproposition om totalförsvaret, vilken kommer att överlämnas till riksdagen i november i år. Försvarsmakten har på regeringens uppdrag den 19 maj 1999 redovisat ett förslag till planering av myndighetens verksamhet för perioden 2000-2004 samt grunderna och inriktningen för den långsiktiga utvecklingen. Redovisningen innehåller även förslag till dimensionering av organisationen i fred.

Försvarsmaktens förslag bereds nu inom Regeringskansliet. Förslaget till dimensionering av grundorganisationen bereds tillsammans av Försvarsdepartementet och Försvarsmakten.

I den beredning som nu pågår kommer vi att pröva alla relevanta aspekter för att kunna redovisa ett samlat och avvägt förslag för riksdagen i höst.

Avslutningsvis vill jag erinra om att regeringen i prop. 1998/99:74 Förändrad omvärld - omdanat försvar har aviserat en översyn av räddningstjänstlagen och dess följdförfattningar.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.