public service-utredningen

Skriftlig fråga 2003/04:380 av Nordmark, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-02
Anmäld
2003-12-02
Besvarad
2003-12-10
Svar anmält
2003-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 2003/04:380

av Gunnar Nordmark (fp) till kulturminister Marita Ulvskog om public service-utredningen

Vid sitt sammanträde den 9 oktober 2003 fattade regeringen beslut om att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppgift att ta fram ett underlag om de villkor som ska gälla för radio och TV i allmänhetens tjänst. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag före utgången av september 2004.

När det gäller utgångspunkter för kommitténs arbete skriver regeringen bland annat att utgångspunkten i kommitténs arbete ska vara att programverksamheten ska spegla hela landet och att programproduktionen ska ske i olika delar av Sverige.

Inom såväl SR som SVT planeras för närvarande omfattande besparingar. Det finns även beslut och förslag som berör var och hur programproduktion ska ske. Dessa beslut och förslag kan om de genomförs utan eftertanke på olika sätt föregripa eller begränsa den tillsatta kommitténs slutliga betänkande och ytterst riksdagens beslut om nya sändningstillstånd. Detta skulle försvåra för dem som försvarar public service-tanken och ytterst vara ett ingrepp i den demokratiska beslutsprocessen.

Vilka åtgärder avser kulturminister Marita Ulvskog att vidta för att beslutade och planerade besparingar och organisationsförändringar inom SR och SVT inte föregriper eller begränsar arbetet inom och betänkandet från den ovan angivna kommittén?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:380 besvarad av

den 10 december

Svar på fråga 2003/04:380 om public service-utredningen

Kulturminister Marita Ulvskog

Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att beslutade och planerade besparingar och organisationsförändringar inom SR och SVT inte föregriper eller begränsar arbetet inom och betänkandet från den parlamentariska kommitté som av regeringen givits i uppdrag att ta fram ett underlag om de villkor som ska gälla för radio och tv i allmänhetens tjänst.

Det är viktigt att först och främst klargöra att Sveriges Radio AB (SR) och Sveriges Television AB (SVT) är självständiga företag som själva beslutar om sin verksamhet och sin organisation inom de ramar som beslutas av regering och riksdag.

Kommittén om radio och TV i allmänhetens tjänst (Ku2003:01) arbetar i enlighet med de direktiv som regeringen beslutade den 9 oktober 2003. Bakgrunden till kommitténs uppdrag är att sändningstillstånden för Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB gäller till utgången av år 2005. Den 1 januari 2006 inleds således en ny tillståndsperiod.

I direktiv till kommittén (dir. 2003:119) betonar regeringen att radio och TV i allmänhetens tjänst har i uppgift att ge alla tillgång till ett allsidigt och oberoende programutbud av hög kvalitet. Sändningarna ska präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer samt uppfylla krav på opartiskhet, saklighet, självständighet och oberoende av såväl staten som privata intressen. En viktig aspekt är att programverksamheten ska spegla hela landet och att programproduktion ska ske i olika delar av Sverige. Enligt kommitténs direktiv skall programföretagens verksamhet också under kommande tillståndsperiod ha denna inriktning.

I de nuvarande sändningstillstånden och anslagsvillkoren finns vissa krav på bolagens interna organisation, bland annat att den andel av allmänproduktionen som produceras utanför Stockholm under tillståndsperioden ska uppgå till minst 55 %. Huvudsyftet med de villkor som satts är att bolagen ska ha en egen högkvalitativ programverksamhet, främja mångfald och arbeta för att programmen präglas av olika perspektiv som speglar hela Sverige. Kommittén har i uppdrag att bedöma hur nuvarande krav uppfyller angivna syften.

Det är mycket viktigt att den parlamentariska kommittén om radio och TV i allmänhetens tjänst har möjlighet att ta fram ett bra underlag om de villkor som ska gälla för företagen under nästa tillståndsperiod. Jag anser att de direktiv som regeringen beslutat ger kommittén den möjligheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.