Public service granskningar

Skriftlig fråga 2020/21:1761 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-10
Överlämnad
2021-02-11
Anmäld
2021-02-12
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Det statliga Sveriges Radio har "granskat" en Facebookgrupp som är kritisk till den svenska regeringens hantering av covid-19-pandemin. Gruppen har av statsradion utmålats som en källa för skadlig påverkanskampanj. Medlemmarna i gruppen kräver bland annat att regeringen ställs juridiskt till svars för de många dödsfallen under covid-19-pandemin, och man kontaktar även andra länder för att varna dem för att göra samma misstag som Sverige gjort.

Men att Sveriges Radio ”granskar” på detta sätt har mött kritik. Professor emeritus Anders Vahlne, tidigare chefsöverläkare vid Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset, säger till Aftonbladet att ”det här ger mig Stasi-vibbar. Man kan ju fråga sig om de som har gjort den här granskningen var lika upprörda över Navalnyjs kritik av den ryska regeringen”. Jan Lötvall, professor och överläkare vid Göteborgs universitet, är också kritisk till statsmediers granskning och säger att ”jag tycker det är högst anmärkningsvärt att svensk public service försöker kväsa en debatt om coronastrategin”.

Sveriges regering brukar ju kritisera andra länder som använder sig av statliga medel för att tysta kritik mot den egna regeringen. Att public service i Sverige då används på detta sätt för att tysta kritik mot regeringen är ju illa.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilken typ av granskningar anser ministern ligger inom ramen för public service-bolagens uppdrag, och vidtar ministern några generella åtgärder när det gäller styrningen av dessa bolag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1761 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Ku2021/ 00415 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1761 av Björn Söder (SD)
Public service granskningar

Björn Söder har frågat mig vilken typ av granskningar jag anser ligger inom ramen för public service-bolagens uppdrag och om jag avser att vidta några generella åtgärder när det gäller styrningen av dessa bolag.

Public service-företagen – Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB – regleras på en övergripande nivå genom sändningstillstånd och medelsvillkor som beslutas av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställs av riksdagen. Nuvarande sändningstillstånd beslutades i december 2019 och gäller för perioden 2020–2025.

Enlig sändningstillstånden ska public service-verksamheten präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Sändningsrätten ska vidare utövas opartiskt och sakligt.

Public service-företagens oberoende är av avgörande betydelse såväl för programverksamheten som för allmänhetens förtroende för företagens publicistiska integritet. Som minister vore det därför högst olämpligt att kommentera Sveriges Radios granskningar eller publicistiska beslut.

För att allmänheten ska kunna känna förtroende för public service behöver det finnas en granskning av att företagen följer de villkor som gäller för sändningarna. Den som anser att något av public service-företagen i sina sändningar har brutit mot de villkor som gäller för verksamheten kan därför anmäla det till granskningsnämnden för radio och tv vid Myndigheten för press, radio och tv. Nämnden prövar i efterhand om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna. Ordningen bidrar till att företagens oberoende upprätthålls samtidigt som det är möjligt att pröva att verksamheten lever upp till de villkor som beslutats av riksdag och regering.

Att granskningsverksamheten fungerar bra och uppfyller sitt syfte bekräftades bl.a. i december 2020 i Riksrevisionens rapport För förtroendets skull – granskningsnämndens granskning av public service (RiR 2020:26). Jag avser inte att vidta några åtgärder avseende styrningen av public service-företagen i detta avseende.

Stockholm den 17 februari 2021

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.