Till innehåll på sidan

Psykologstöd för våldtagna kvinnor

Skriftlig fråga 2006/07:1371 av Adolfsson Elgestam, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-06-14
Anmäld
2007-06-14
Besvarad
2007-06-19
Svar anmält
2007-06-19
Besvarad
2007-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga

2006/07:1371 Psykologstöd för våldtagna kvinnor

av Carina Adolfsson Elgestam (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Ett problem som ofta uppstår vid det första förhöret mellan en våldtagen kvinna och polisen är att vissa detaljer kring händelseförloppet förbigås på grund av bristande psykologisk kunskap hos polisen. Med psykologisk handledare som medverkar under förhör, och som även kan fungera som krissamtalspartner, skulle den utsatta kvinnan få bättre förutsättningar att bearbeta det som hänt. Det är viktigt att den kunskap och forskning som finns om trauma och hur minnet fungerar tas till vara vid bevisföring vid våldtäkt.

Det är vanligt att människor minns osammanhängande vid trauman, men minnet kan efter en tid bli bättre vad gäller händelseförloppet. En kvinna kan också känna sig ytterligare kränkt av polisens förhörsfrågor. Därför skulle även förhören filmas så att man efteråt kan titta på filmen och göra en psykologisk utvärdering. Efter ett våldtäktstrauma är det viktigt med snabba insatser, så att den våldtagna kvinnan kan komma tillbaka till ett vanligt liv igen. Ett samarbete mellan psykolog och polis skulle här påverka rehabiliteringen positivt.

Jag vill fråga justitieministern om hon är beredd att arbeta för att psykologer i ökad utsträckning anlitas både vid förhör med och vid rehabiliteringen av våldtagna kvinnor.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1371 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 juni

Svar på fråga

2006/07:1371 Psykologstöd för våldtagna kvinnor

Justitieminister Beatrice Ask

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig om jag är beredd att arbeta för att psykologer i ökad utsträckning anlitas både vid förhör med och vid rehabiliteringen av våldtagna kvinnor.

Det är självklart att en kvinna som har utsatts för en våldtäkt kan uppleva att förhörssituationen är krävande. Poliser har stor erfarenhet av att prata med brottsoffer. Det gäller både förhörsteknik och de behov som kvinnan har som en följd av att hon har gått igenom en traumatisk upplevelse, även om huvudansvaret för rehabiliteringen ligger på sjukvården. Naturligtvis ska de poliser som håller förhör med våldtäktsoffer ha kompetens för det.

För att ytterligare förbättra bemötandet av sexualbrottsoffer har regeringen nyligen gett Brottsoffermyndigheten i uppdrag att ta fram ett utbildningsprogram för polis, åklagare och domstolar. Programmet har till syfte att bland annat öka kunskapen om sexualbrottsoffer och förbättra bemötandet i samband med polisanmälan, förundersökning och rättegång.

Därutöver har polisorganisationen i regleringsbrevet för 2007 fått i uppdrag att vidta åtgärder för att öka sin förmåga att utreda brott mot kvinnor och barn.

Jag vill också i sammanhanget nämna betänkandet Målsägandebiträdet – ett aktivt stöd i rättsprocessen som kom den 1 juni 2007. Där lämnas flera förslag för att ytterligare stärka det rättsliga stödet för målsäganden. Bland annat föreslås att målsägandebiträde ska förordnas vid samtliga sexualbrott, utom vid sexuellt ofredande. Betänkandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.