Psykisk ohälsa

Skriftlig fråga 2018/19:243 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-15
Överlämnad
2019-02-15
Anmäld
2019-02-26
Svarsdatum
2019-02-27
Sista svarsdatum
2019-02-27
Besvarad
2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I januariöverenskommelsen går det att utläsa följande: Ett särskilt fokus ska läggas på kvinnors ohälsa. I grund och botten är detta bra då vi vet att kvinnor i större utsträckning än män lider av ohälsa och däribland psykisk ohälsa.

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att män i åldern 16–29 år mår mer psykiskt dåligt än tidigare. 19 procent av befolkningen i denna ålderskategori uppger ett nedsatt psykiskt välbefinnande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att möta de unga män som lider av psykisk ohälsa och som har glömts bort i januariöverenskommelsen?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:243 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/00678/FS

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:243 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Psykisk ohälsa

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möta de unga män som lider av psykisk ohälsa, och som hon anser har glömts bort i januariöverenskommelsen.

Under 2018 avsatte regeringen drygt 1,7 miljarder kronor för insatser inom området psykisk hälsa. Merparten av medlen har fördelats till landsting och kommuner via en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting. Den strategi inom området psykisk hälsa, som regeringen antog 2016 och som sträcker sig över perioden 2016–2020, är vägledande för arbetet på såväl nationell, regional som lokal nivå. Strategin omfattar alla grupper i samhället. Viktiga utvecklingsområden som regeringen lyfter fram i strategin är dels arbetet för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa, dels tidiga insatser vid psykisk ohälsa och för dem som riskerar att utveckla psykisk ohälsa.

Efter en överenskommelse mellan SKL och regeringen genomfördes en satsning på män och jämställdhet 2016–2017. Under dessa två år uppmärksammade SKL jämställdhetsinsatser i kommuner och landsting som både utmanar normer och engagerar män och pojkar. Det handlade bland annat om insatser för ett förändrat arbetssätt inom primärvård och psykiatri för att bättre identifiera män med psykisk ohälsa och depression.

Ökningen av psykisk ohälsa, både i befolkningen i stort och i vissa grupper är oroväckande. Regeringen tar såväl mäns som kvinnors psykiska ohälsa på stort allvar. Överenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna omfattar insatser på området psykisk hälsa för alla grupper. Regeringen avser att återkomma när satsningar på området psykisk hälsa är utformade.

Stockholm den 27 februari 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.