Psykiatripatienters situation

Skriftlig fråga 2013/14:257 av Bråkenhielm, Catharina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-12-20
Besvarad
2014-01-14
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga

2013/14:257 Psykiatripatienters situation

av Catharina Bråkenhielm (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Efter att ha läst i tidningen om en man i Skaraborg och hans situation ställer jag mig frågan:

Kan det verkligen vara så här illa i Sverige? Att den som verkligen behöver stöd från samhället/sjukvården inte får det av skäl som pekar på att samhällsservicen i stort har försämrats drastiskt.

Mannen i fråga behöver ett sjukintyg från psykiatrin för att kunna få fortsatt vård och samtidigt kunna få arbetsträning via Arbetsförmedlingen. Sjukvården har inte gett honom något intyg trots att han gjort otaliga försök att få ett. Arbetsförmedlingens anställda uttrycker sin oro över att vården saknar resurser och att de som verkligen behöver stödet inte kan komma in på arbetsmarknaden.

Mannen i fråga sitter nu i kläm eftersom han inte får någon ersättning utan sitt intyg. Julen närmar sig, och hans enda alternativ för att få det att gå runt är att uppsöka kommunen och få försörjningsstöd för att familjen ska kunna fira jul över huvud taget.

Medveten om att vården är en regional angelägenhet måste jag ändå ställa följande fråga:

Vad tänker socialministern göra för att förbättra situationen för psykiatripatienter utifrån exemplet ovan?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:257 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:257 Psykiatripatienters situation

Socialminister Göran Hägglund

Catharina Bråkenhielm har frågat mig vad jag tänker göra för att förbättra situationen för psykiatripatienter utifrån ett exempel i en tidning där en person som inte fått ett sjukintyg som han behöver, enligt artikeln, bland annat för att få arbetsträning.

Regeringen har sedan 2007 satsat över 5 miljarder kronor inom området psykisk ohälsa. 2012 beslöt regeringen om en plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa (PRIO). Planen har i hög grad fokus på de bristområden som tas upp i frågan. Nämligen arbete, sysselsättning och förbättrad samordning av de insatser som ges av flera aktörer. Av de 850-870 miljoner regeringen avsatt både 2012 och 2013 har den största delen gått direkt till kommuner och landsting genom prestationsmedel. I år är det bl.a. ett grundkrav för att landsting och kommuner ska få del av medlen att de följer upp de samverkansöverenskommelser som finns för identifiera brister och vidta åtgärder.

Regeringen gav också 2014 Försäkringskassan i uppdrag (S2013/7759/FS) att stödja lokala Försäkringskassekontor och Arbetsförmedlingar att samverka med kommunerna när det gäller att anlysera hur verksamheterna bör utvecklas när det gäller arbete och sysselsättning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.