PSSA-klassificering av Östersjön

Skriftlig fråga 2003/04:1117 av Johansson, Anita (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-26
Anmäld
2004-04-27
Besvarad
2004-05-05
Svar anmält
2004-05-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 april

Fråga 2003/04:1117

av Anita Johansson (s) till miljöminister Lena Sommestad om PSSA-klassificering av Östersjön

Östersjön är ett havsområde som är speciellt utsatt och sårbart. Att få Östersjön klassificerat som ett särskilt känsligt havsområde, PSSA, genom FN:s sjöfartsorganisation IMO har drivits på från flera håll kring Östersjön. IMO har nyligen tagit ett principbeslut om att Östersjön ska få denna klassificering. Eftersom det ännu inte har gått att få med Ryssland så lämnas ryska vatten i Östersjön utanför.

IMO har bett de berörda länderna kring Östersjön att komma med förslag till åtgärder för att skydda området. För att en PSSA-klassning ska bli meningsfull krävs ett detaljerat regelverk som till exempel kan handla om obligatorisk rapportering, transportseparering, trafikövervakning och problem med övergödning.

Min fråga till miljöministern är vilka förslag till nya skyddsåtgärder som regeringen avser att ställa för att PSSA-klassificeringen av Östersjön ska fyllas med ett meningsfullt innehåll.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1117 besvarad av

den 5 maj

Svar på frågorna 2003/04:1117 om PSSA-klassificering av Östersjön och 1118 om Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde

Statsrådet Ulrica Messing

Anita Johansson har frågat miljöminister Lena Sommestad vilka förslag till nya skyddsåtgärder som regeringen avser att ställa för att PSSA-klassificeringen av Östersjön ska fyllas med ett meningsfullt innehåll. Lars Wegendal har vidare frågat miljöministern vad regeringen avser att göra för att påverka den ryska regeringen så att hela Östersjön blir ett PSSA-område, det vill säga ett särskilt känsligt havsområde. Ansvarsfördelningen inom regeringen är sådan att jag svarar på frågorna.

Jag vill till att börja med än en gång uttrycka min glädje över att FN:s sjöfartsorganisations (IMO) havsskyddskommitté den 2 april 2004 i princip godkände Östersjöländers gemensamma ansökan om att klassa Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde. Åtta av nio Östersjöländer stod bakom ansökan. Arbetet med ansökan inleddes hösten 2001 inom ramen för Helsingforskommissionen (Helcom) och har varit intensivt.

En klassning som särskilt känsligt havsområde innebär att Östersjöns unika ekosystem och dess sårbarhet nu har fått internationellt erkännande. Det innebär i sin tur att vi ökar medvetenheten om hur utsatt och känslig Östersjön är när det gäller miljöpåverkan från sjöfart. För att ansökan ska bli slutligt godkänd kommer vi tillsammans med de övriga ansökande länderna att senast våren 2006 återkomma till IMO med förslag på nya åtgärder.

I IMO:s resolution A.927 föreskrivs vilka åtgärder som kan vidtas inom ramen för en PSSA-klassning. I Östersjöstaternas ansökan nämns obligatorisk rapportering, trafikövervakning, transportseparering och ruttsystem som exempel på möjliga åtgärder. Detta nämns också i vår ansökan. Sjöfartsverket kommer snarast att kontakta övriga Östersjöstater som står bakom ansökan för att inleda arbetet med dessa tilläggsåtgärder.

Jag vill dock framhålla att ett stort antal sjösäkerhetsåtgärder redan har införts i Östersjön, som till exempel trafiksepareringssystem, rapporteringssystem och utsläppsbegränsningar enligt MARPOL-konventionens bilagor om oljeutsläpp, skadliga flytande ämnen, fast avfall och luftföroreningar.

Det har varit den svenska regeringens ambition att alla Östersjöstater skulle kunna enas om en gemensam PSSA-ansökan. Ryssland har dock inom ramen för Helcom och IMO på ett tydligt sätt framfört att man inte är intresserat av att klassa Östersjön som ett PSSA-område. Därför ställde de sig inte heller bakom vår ansökan. De växande transporterna av råolja från ryska hamnar ger Ryssland en nyckelroll i det framtida sjösäkerhetsarbetet. Jag vill därför betona vikten av att vi håller en öppen dörr åt Ryssland även fortsättningsvis och Sjöfartsverket kommer därför att bjuda in Ryssland till att delta i det fortsatta arbetet med olika tilläggsåtgärder. Vidare har miljöministern och jag nära kontakter med våra ryska kolleger inom såväl Helcom som IMO, vilket innebär att vi även i andra sammanhang ges möjlighet att diskutera viktiga miljö- och sjösäkerhetsåtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.