prostitution

Skriftlig fråga 2003/04:335 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-25
Anmäld
2003-11-25
Besvarad
2003-12-03
Svar anmält
2003-12-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 november

Fråga 2003/04:335

av Ragnwi Marcelind (kd) till justitieminister Thomas Bodström om prostitution

Prostitution innebär ett stort lidande för de kvinnor, barn och män som av olika skäl tvingas in i den. Inte sällan har de prostituerade utnyttjats sexuellt i barndomen och många prostituerade är narkomaner.

När den nya sexköpslagen kom 1999 hoppades man på att prostitutionen skulle minska i omfattning. TV-programmet Efterlyst skickade i förra veckan ut en av sina reportrar förklädd till prostituerad. Efter tre timmar hade över 70 personer kommit fram och velat köpa sex. Detta visar att gatuprostitutionen ingalunda slutat att existera utan är fortfarande betydande.

Sexköpslagen från 1999 tycks inte ha lett till några bestående förändringar i köparnas beteenden, de köper fortfarande sex. Inställningen till prostitution har av allt att döma inte ändrats.

Med anledning av detta vill Kristdemokraterna att de som är köpare av sexuella tjänster inte slipper undan med enbart böter, böter som inte hjälper mot ett klandervärt beteende. Därför vill Kristdemokraterna att de som döms för köp av sexuella tjänster samtidigt ska dömas till att delta i rehabiliteringsprogram för att komma bort från sitt beteende.

Lika viktigt är det att öka de insatser som görs för att hjälpa de prostituerade bort från verksamheten och ge dem möjlighet till ett nytt liv utan förnedring.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att verka för att vård och rehabilitering utgör ett större inslag i bekämpningen av prostitutionen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:335 besvarad av

den 3 december

Svar på fråga 2003/04:335 om prostitution

Justitieminister Thomas Bodström

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att verka för att vård och rehabilitering utgör ett större inslag i bekämpningen av prostitutionen.

Prostitution är en form av exploatering av människor och ett allvarligt samhällsproblem. Prostitution medför skador både för individen och för samhället i stort. De allra flesta prostituerade har också en mycket svår situation och det är därför ett angeläget samhälleligt och mänskligt intresse att bekämpa prostitutionen.

Lagen (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster trädde i kraft den 1 januari 1999. Skälet till införandet av sexköpslagen var till stor del dess normbildande och preventiva effekter. Om en ny lagstiftning har haft sådana effekter kan ofta inte bedömas förrän efter ganska lång tid. En bra jämförelse är förbudet mot "barnaga" från 1979 som är ett exempel på att ett förbud kan ha normbildande och förebyggande effekter.

En kriminalisering kan emellertid inte utgöra annat än ett komplement till annat arbete med att minska prostitutionen. Det är också mycket viktigt att nämna de sociala insatserna som görs för prostituerade men även för köpare av sexuella tjänster. Inom socialtjänsten arbetar man kontinuerligt med att hjälpa prostituerade bort från prostitutionen. I de tre storstadskommunerna finns prostitutionsgrupper som arbetar med uppsökande verksamhet.

Även Socialstyrelsen arbetar fortlöpande med frågor rörande prostitution. Socialstyrelsen har ett uppdrag att följa prostitutionens utveckling i Sverige.

Socialtjänsten i vissa kommuner i Sverige driver så kallade KAST-projekt. Projekten riktar sig till köpare av sexuella tjänster och syftar till att förmå dem att ändra sin livsföring och sluta köpa sexuella tjänster.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.