prostitution på rastplatser

Skriftlig fråga 2003/04:558 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-01-20
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga 2003/04:558

av Carina Hägg (s) till justitieminister Thomas Bodström om prostitution på rastplatser

I Sverige finns det lagstiftning som förbjuder köp av sexuella tjänster och människohandel för sexuella ändamål.

Den försäljning av alkohol som pågår på de svenska rastplatserna är välkänd av både privatpersoner och myndigheter. Att det samtidigt pågår prostitution på samma rastplatser är däremot mindre välkänt. En prostitution som, enligt uppgift, hänger nära samman med den långtradartrafik som rör sig längs våra landsvägar.

Denna olagliga verksamhet uppges även förekomma i min egen valkrets, Jönköpings län. Informationen måste tas på allvar av såväl rättsväsendet som väghållande myndighet. Hittills har jag inte kunnat ta del av konkreta åtgärder eller handlingsplaner mot denna prostitution, vare sig från Polismyndigheten eller Vägverket. Regeringen bör vidta åtgärder mot prostitutionen på våra rastplatser i samarbete med berörda myndigheter.

Vilka åtgärder tänker justitieminister Tomas Bodström vidta för att komma till rätta med den prostitution som förekommer på de svenska rastplatserna?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:558 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:558 om prostitution på rastplatser

Justitieminister Thomas Bodström

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att komma till rätta med den prostitution som hon menar förekommer på rastplatser längs våra vägar.

Prostitution är en form av exploatering av människor och ett allvarligt samhällsproblem. De allra flesta prostituerade har en mycket svår situation och det är därför angeläget att med alla medel bekämpa prostitutionen.

Den 1 januari 1999 trädde lagen (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster i kraft. Köp av sexuella tjänster är nu alltså straffbart, och det innebär att det är polisens ansvar att förebygga och utreda sådan brottslighet. Regering och riksdag kan ge polisen resurser och effektiva verktyg i det arbetet, men det är Rikspolisstyrelsens och de lokala polismyndigheternas ansvar att självständigt utforma den operativa verksamheten utifrån de mål som statsmakterna satt upp.

Jag vet att det förekommer prostitution vid rastplatser i en del andra länder. I den utsträckning det även förekommer i Sverige är det uppgifter som självfallet bör komma berörda polismyndigheter till del.

Som ett led i det fortsatta arbetet mot prostitution och handel med människor har regeringen nu påbörjat ett arbete med att utforma en nationell handlingsplan för arbetet med att bekämpa prostitution och handel med människor, särskilt kvinnor och barn. Handlingsplanen kommer att inbegripa en genomgång av förebyggande åtgärder för att motverka prostitution och människohandel, åtgärder för skydd och bistånd till offren samt en genomgång av straffrättsliga åtgärder och utveckling av arbetet inom rättsväsendet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.