Prostatascreening

Skriftlig fråga 2019/20:850 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-30
Överlämnad
2020-01-30
Anmäld
2020-01-31
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige; därefter återfinns bröstcancer på listan.

Bröstscreeningen var fullt utbyggd i alla landsting och regioner redan 1997, och avgiftsfri blev den år 2016. Screening av livmoderhalsen har också införts. De nationella screeningprogrammen för dessa är två exempel på insatser för tidig upptäckt. De beräknas rädda flera hundra liv varje år. Att upptäcka vissa former av cancer tidigt ökar också chansen att kunna sätta in rätt behandling i tid.

PSA-tester har funnits sedan 90-talet och har utvecklats under åren. Införandet av screening av prostatan låter dock vänta på sig. Forskning visar att dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

Socialstyrelsen har beslutat att inte rekommendera screening av prostatan med hänvisning till modellen för bedömning av nationella screeningprogram. De har inte funnit skäl nog att kalla män i Sverige till screening av prostatan med PSA-test.

I stället uppmanar myndigheten till så kallad organiserad prostatacancertestning, som mer handlar om att informera männen om sjukdomen och för- och nackdelar med att testa sig.

Alla män kan enligt Socialstyrelsen också själva gå och ta ett PSA-prov på sin vårdcentral eller genom hälsokontroll inom företagshälsovården. Detta gör att antalet män som testar sig kan skilja sig mycket åt mellan regionerna.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Anser ministern att införandet av screening för prostatacancer bör skyndas på?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:850 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:850 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)
Prostatascreening

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om jag anser att införandet av screening för prostatacancer bör skyndas på.

Cancervården är en högt prioriterad fråga för regeringen. Regeringen avsätter därför 500 miljoner kronor årligen för att skapa en mer jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård med kortare väntetider.

Minst en tredjedel av all cancer går att förebygga och prevention och tidig upptäckt är nödvändiga områden att arbeta med för att påverka utvecklingen av insjuknande.

Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att följa och rekommendera nationella screeningprogram och myndigheten följer kunskapsutvecklingen vad gäller prostatacancerscreening. Socialstyrelsens bedömning är i dagsläget att hälso- och sjukvården inte bör erbjuda screening för prostatacancer med enbart PSA-prov, då nyttan med screening för prostatacancer med enbart PSA-prov inte tydligt överväger de negativa effekterna med till exempel överdiagnostik.

Under de senaste åren har det kommit flera tester som kan komplettera PSA-provet i syfte att minska andelen män som behöver genomgå vävnadsprov efter PSA-testning, och därigenom minska just överdiagnostiken. Socialstyrelsens bedömning är dock att det vetenskapliga underlaget för detta behöver stärkas för att myndigheten ska kunna ge en rekommendation om screening för prostatacancer med PSA-prov kompletterat med annat test före vävnadsprovtagning.

För att bidra till utvecklingen har regeringen via Regionala Cancercentrum (RCC) och överenskommelsen mellan staten och med SKR om kortare kötider i cancervården 2019 stöttat regionerna i syfte att underlätta utvecklingen av en jämlik och strukturerad prostatacancertestning i hela landet. I enlighet med överenskommelsen om jämlik och effektiv cancervård med kortare kötider för 2020 ska RCC i samverkan även påbörja genomförandet av en plan för att förebygga cancer och stödja regionerna i deras arbete med organiserad prostatacancertestning genom att underlätta utbyte av erfarenheter, ansvara för framtagandet av nationellt informationsmaterial och underlätta för en jämlik uppföljning kring PSA-provtagning.

Stockholm den 11 februari 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.