prostatacancer

Skriftlig fråga 2000/01:1271 av Lantz, Kenneth (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Anmäld
2001-05-29
Besvarad
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1271

av Kenneth Lantz (kd) till socialminister Lars Engqvist om prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Dödligheten är stor. Studier visar att över 50 % av de patienter som insjuknar i prostatacancer avlider på grund av sin sjukdom.

Kvinnors motsvarighet till prostatacancer är cancer i bröst och underliv. Det finns sedan många år omfattande hälsokontroller som mammografi och cellprovtagning för att upptäcka dessa sjukdomar och förhindra onödigt lidande och dödsfall.

Motsvarande hälsokontroller dit män regelbundet kallas för att undersöka prostatan finns inte. Det är inte så att det saknas undersökningsmetoder. Det finns flera olika slags undersökningar man kan genomgå för att få besked om huruvida det förekommer cancer i prostatan.

I USA finns organiserade hälsokontroller för undersökning av prostata. Man har där kunnat konstatera ett samband mellan dessa undersökningar och minskad dödlighet i prostatacancer. Vi bör införa allmänna hälsokontroller av detta slag även i Sverige. Ju tidigare man upptäcker cancern, desto större är chansen att bota den.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att upptäckten av prostatacancer sker i ett tidigt skede så att onödigt lidande och dödsfall kan förhindras?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1271 besvarad av

den 30 maj

Svar på fråga 2000/01:1271 om prostatacancer

Socialminister Lars Engqvist

Kenneth Lantz har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att upptäckten av prostatacancer sker i ett tidigt skede så att onödigt lidande och dödsfall kan förhindras.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i vårt land, tätt följd av bröstcancer. Varje år får över 6 000 personer i Sverige sjukdomen. Merparten av männen är över 70 år när tumören upptäcks. Sjukdomen är mycket ovanlig före 50 års ålder. Prostatacancer utvecklas inte lika snabbt hos alla. Tumören växer ofta långsamt och det kan ta 10@15 år innan den sprider sig eller ger symtom. Ibland kan sjukdomen ha ett snabbare förlopp.

Metoderna att upptäcka prostatacancer har förbättrats de senaste åren och nya behandlingsmetoder har tagits fram. Det finns flera olika undersökningar vid misstänkt cancer, från att läkaren känner på prostatakörteln och tar enkla blodprov till vävnadsprov, ultraljud och speciella röntgenundersökningar. I en del fall kan den cancerdrabbade botas och andra lever i åtskilliga år ett bra liv med sin sjukdom, ibland även utan behandling.

Statens beredning för utvärdering av medicinsk metodik (SBU) har undersökt frågan om screening för prostatacancer av alla män för tidig upptäckt av prostatacancer. I en rapport år 1995 ansåg SBU att det inte fanns vetenskapligt stöd för att införa massundersökningar av prostatacancer. Därefter har liknande rapporter utkommit från SBU:s systerorganisationer i Australien, Kanada och England. Alla har dragit samma slutsatser som SBU. Skälen till detta är att kunskaper om prostatacancer ännu saknas på flera viktiga punkter. Det finns inte säkra metoder för att i ett tidigt skede skilja en tumör som växer långsamt och som inte kommer att ge personen några besvär under hans livstid, från en tumör som växer snabbt och är elakartad. Ännu finns det inte heller entydiga svar på frågan om vilken nytta tidigt insatt behandling gör.

Socialstyrelsen framhåller år 2000 i dokumentet "State of the Art-Prostatacancer" att det saknas välgrundade strategier för primär prevention av prostatacancer och att vägen till realistiska sådana är lång.

I dagsläget föreligger inte några nya omständigheter som talar för att införa organiserade hälsokontroller för undersökning av prostata.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.