proposition om instans- och processordning

Skriftlig fråga 2001/02:571 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-23
Anmäld
2002-01-29
Besvarad
2002-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga 2001/02:571

av Göran Lindblad (m) till statsrådet Jan O Karlsson om proposition om instans- och processordning

Enligt ett enhälligt beslut från Sveriges riksdag ska det införas en ny instans- och processordning i utlänningsärenden. Den nuvarande ordningen med Utlänningsnämnden som överklagandeinstans ska avskaffas och dess arbetsuppgifter tas över av förvaltningsdomstolarna. I socialförsäkringsutskottets betänkande SfU2 står det bland annat följande: "I betänkandet föreslår utskottet att riksdagen med anledning av ett antal motioner tillkännager för regeringen att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen med ett förslag till en ny instans- och processordning i utlänningsärenden." Snarast är ju ett relativt begrepp. Utskottet preciserar dock detta och skriver att: "Utskottet utgår från att det omfattande beredningsarbete som har genomförts möjliggör att en proposition kan föreläggas riksdagen under våren, för riksdagsbeslut före sommaren 2002."

För att riksdagen ska kunna hinna behandla en proposition innan 2001/2002 års riksmöte avslutas krävs att en proposition lämnas till riksdagen senast den 21 mars. Enligt regeringens propositionsförteckning finns det inga planer på att presentera en proposition förrän i maj, vilket innebär att den inte hinner behandlas under innevarande riksmöte.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att förelägga riksdagen en proposition om ny process- och instansordning så att den hinner behandlas innan riksmötets slut?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:571 besvarad av

den 30 januari

Svar på frågorna 2001/02:571 om proposition om instans- och processordning och 603 om asylprövningsprocessen

Statsrådet Jan O Karlsson

Göran Lindblad har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förelägga riksdagen en proposition om en ny process- och instansordning i utlänningsärenden så att den hinner behandlas innan riksmötets slut.

Bo Könberg har frågat mig om jag avser förelägga riksdagen en proposition om bl.a. att avskaffa Utlänningsnämnden och att införa en tvåpartsprocess i asylprövningsförfarandet för riksdagsbeslut innan sommaren 2002. Jag har valt att besvara båda dessa frågor i ett sammanhang.

Bakgrunden till frågorna är socialförsäkringsutskottets uttalande i betänkandet över budgetpropositionen (SfU 2001/02:2) där utskottet "utgår från att det omfattande beredningsarbete som har genomförts möjliggör att en proposition kan föreläggas riksdagen under våren, för riksdagsbeslut före sommaren 2002." Detta betyder, som Göran Lindblad också påpekar i sin fråga, att en proposition då skulle behöva lämnas till riksdagen senast den 21 mars 2002.

Som Göran Lindblad och Bo Könberg känner till är en mycket viktig del i den planerade reformen att stärka rättssäkerheten i utlänningsärenden genom att införa tvåpartsprocess med möjlighet till muntlig förhandling. Härutöver har även föreslagits andra förändringar inom utlänningsrättens område. Bl.a. ingår i arbetet en översyn av den nuvarande utlänningslagstiftningen. Frågan om instansordning har varit föremål för ingående överväganden från olika utgångspunkter. I anslutning till denna centrala fråga, men också i övriga delar, finns alltjämt viktiga frågor som måste få acceptabla lösningar. Vidare har det ökande antalet asylsökande kullkastat de ursprungliga antaganden som lagts till grund för beräkningen av nödvändiga resurstillskott. Innan en proposition kan presenteras måste därtill en behandling av förslaget ske i lagrådet. På grund av förslagets omfattning kommer lagrådet att behöva väl tilltagen tid för behandling.

Det återstår således en hel del arbete för att kunna förverkliga intentionerna med reformen. Min målsättning är också att lägga ett förslag med ett i alla avseenden så brett parlamentariskt stöd som möjligt.

Som svar på Göran Lindblads och Bo Könbergs frågor måste jag dessvärre bekräfta att det mot bakgrund av bland annat ovan nämnda omständigheter, inte är möjligt att lämna en proposition till riksdagen innan den 21 mars i år. Däremot är det min avsikt att en proposition ska färdigställas i tid så att den kan behandlas av höstriksdagen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.